Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Συμφωνία (;) Ελλάδας – Βερολίνου για επιμήκυνση χρέους με την στήριξη της Ουάσιγκτον


Η εφημερίδα Real News σε σημερινό θέμα της αναφέρεται σε συμφωνία που «κλείδωσε» για το ελληνικό χρέος ανάμεσα σε Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες που προωθούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για το σύνολο των ομολόγων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για τουλάχιστον 5 χρόνια, κάτι με το οποίο φέρεται να συμφωνεί και η Ουάσιγκτον που έχει ανάψει «πράσινο φως» σε μια τέτοια εξέλιξη. 

Οι διαβουλεύσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Αμερικανό πρόεδρο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Ο σχεδιασμός της ήπιας αναδιάρθρωσης αναμένεται να αποφασιστεί μεταξύ Ιουνίου (πραγματοποιείται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής του Ιουνίου) και τέλους Οκτωβρίου ( λήγει η θητεία του νυν διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ). 

Η συμφωνία θα προβλέπει συναινετικό διακανονισμό με τους ιδιώτες-επενδυτές, ώστε να μην κερδίσουν από μια τέτοια εξέλιξη οι κάτοχοι ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και δικαιωθούν όσοι κερδοσκόπησαν σε βάρος της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το εν λόγω εγχείρημα θα περιγράφεται ως ανασχεδιασμός (reprofiling), έκφραση που εισήγαγε ο Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

newscode.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: