Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Γιατί δε μιλά ακόμα ο Καραμανλής;


Του Κώστα Λασκαράτου
Το ερώτημα «Πότε θα μιλήσει ο Καραμανλής;», εξακολουθεί να είναι το ίδιο επίκαιρο.19 μήνες μετά την συντριπτική ήττα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Για ακόμη μια φορά τις τελευταίες ημέρες, πολλοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι ίσως, με αφορμή την περίπτωση της «αποκήρυξης» της απογραφής από τη «Συγγρού», ο τέως πρωθυπουργός θα δράττονταν της ευκαιρίας να τοποθετηθεί δημοσίως για όλα όσα του έχουν χρεώσει -δικαίως ή αδίκως- δημοσιεύματα, πολιτικοί του αντίπαλοι, πρώην συνεργάτες του (σ.σ. χαρακτηριστική η φράση«άστο για αργότερα», που του απέδωσε εσχάτως ο Γιώργος Αλογοσκούφης) αλλά και το ίδιο του το κόμμα -το οποίο υπηρέτησε επί 12 έτη ως αρχηγός- με την πρακτική του «αυτομαστιγώματος».

Ωστόσο, σε πείσμα όλων όσοι ανέμεναν για ακόμα μια φορά τη δική του αντίδραση, ο ίδιος όχι μόνο θέλησε να μείνει πιστός στην «αφωνία» που έχει επιλέξει να τον χαρακτηρίζει, αλλά έδωσε ρητή εντολή στους συνομιλητές του να μην δώσουν τροφή για σχόλια, ζητώντας «σιγή ασυρμάτου».

«Γιατί λοιπόν ο Καραμανλής, αυτή τη φορά, δε θέλησε να εκφράσει τις σκέψεις του, ούτε μέσω των γνωστών σε όλους μας κύκλων;» είναι το ερώτημα που προκύπτει αυτόματα, καθώς με τη στάση της η ΝΔ, παρότι επεχείρησε να τοποθετήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τον τέως πρωθυπουργό, στην ουσία απαρνήθηκε μια κεντρική πολιτική επιλογή εκείνης της περιόδου, δίνοντας παράταση στην «παρελθοντολογία».

Η απάντηση, αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τα όσα θέλει να εκπέμψει κατά καιρούς δια της σιωπής αλλά και δια των συνεργατών του, είναι πως ο Κώστας Καραμανλής, μοιάζει να εκτιμά πως η πορεία των πραγμάτων θα τον δικαιώσει και πως η πραγματικότητα αποδεικνύει κάποια στιγμή, ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι.

Για αυτό έχει επιλέξει να μην απαντά σε τίποτα από όσα του καταλογίζουν. Άλλωστε πια, έχουν μαζευτεί τόσα πολλά ζητήματα, στα οποία «καλείται» να δώσει απαντήσεις, που μάλλον θα απαιτούνταν ένας αρκετά «ευρηματικός» τρόπος προκειμένου να τοποθετηθεί.

Από το γενικότερο κλίμα, μπορεί κανείς να συμπεράνει πως ο τέως πρωθυπουργός θέλει να δώσει με τη στάση του την αίσθηση πως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, έχοντας μια κυβέρνηση «σκορποχώρι», θα ήταν ο τελευταίος που θα έριχνε έστω και μια σταγόνα στο μύλο των εσωτερικών ζητημάτων της ΝΔ, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τα αληθινά, καθημερινά προβλήματα.

Σε αυτή τη λογική, απαίτησε από τους συνομιλητές του να κρατήσουν ερμητικά κλειστά τα στόματά τους και να μην αντιδράσουν στο θέμα της απογραφής. 

Πολλοί όμως είναι εκείνοι που λένε πως όταν έρθει η ώρα θα τα πει όλα, όμως πάντοτε προτίθεται να πράττει με γνώμονα το μέλλον της ΝΔ αφού και ο ίδιος επιθυμεί να δει τον Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, παρά τα διαστήματα «καχυποψίας» και «ψυχρών σχέσεων» που έχουν κατά καιρούς μεσολαβήσει μεταξύ νυν και τέως. Άλλωστε, κύκλοι του τέως πρωθυπουργού, έχουν κατά το παρελθόν επαναλάβει πολλές φορές την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν τελικά.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: