Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στη Συρία ο Ερντογάν είναι ο «παίκτης», η Αθήνα παρακολουθεί...

asant_erntogan

Στη Συρία γίνεται της μουρλής στην κυριολεξία. 

Το καθεστώς του Μπασάερ Άσαντ δεν δείχνει διατεθειμένο να «ανεχθεί» την κλιμάκωση της «εξέγερσης» και δεν κάνει πίσω. 

Μάλιστα, είναι αποφασισμένο να πνίξει τις διαδηλώσεις στο αίμα.

Και το έκανε. 

Οι Αμερικανοί κοιτούν ανήσυχοι, ενώ πλέον, είναι φανερό από τα τεκταινόμενα ότι υπάρχει τουρκικός δάκτυλος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σε απευθείας γραμμή με τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η αμερικανική ανικανότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση, την ώρα μάλιστα των πολλών ανοικτών μετώπων (Αφγανιστάν, Ιράκ και Λιβύη), τους έχει στην ουσία προσδέσει... στο άρμα των Τούρκων, σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα τεκταινόμενα στη Συρία.

Ομπάμα και Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα Τρίτη και χωρίς να καταδικάσουν το καθεστώς της Δαμασκού, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την «απαράδεκτη χρήση βίας». Έγινε λόγος και για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις... 



Του δίνουν χρόνο...
Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν το «πλεονάζον» προσωπικό από την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, με τους Ισραηλινούς να διαμαρτύρονται ότι οι Αμερικανοί δίνουν χρόνο 48-72 ώρες στον Άσαντ, ώστε να «καθαρίσει» το πεδίο με τη χρήση των κατασταλτικών μηχανισμών του καθεστώτος, αλλά και του στρατού. 

Φοβούνται όλοι την ανατροπή του Άσαντ και αυτό που θα ερχόταν, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε... Φυσικά, η κυβέρνηση της Συρίας δεν αστειεύεται: μετά την Daraa, την πρώτη πόλη που ξεσηκώθηκε εναντίον του καθεστώτος, όπου διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού αλλά διακόπηκαν και οι επικοινωνίες με τον έξω κόσμο και ακολούθησε η σφαγή, σειρά παίρνουν και άλλες πόλεις. Ήδη, οι νεκροί είναι εκατοντάδες.

Η Αθήνα και πάλι εκτός...
Γιατί όμως οι Αμερικανοί βασίζονται στον Τούρκο πρωθυπουργό; 


Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές από την Ιορδανία και το Ισραήλ, ο Ερντογάν είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Άσαντ από τότε που ξεκίνησε η αναταραχή στη χώρα του τελευταίου εδώ και μερικές εβδομάδες, ενώ έχει άριστη πληροφόρηση από το άρτιο και πολυμελές δίκτυο της ΜΙΤ στη Συρία, με την οποία η Τουρκία διατηρεί διαχρονικά μια «δύσκολη» σχέση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Hakan Fidan επισκέφθηκε τη Δαμασκό στις 17 Απριλίου και έγινε δεκτός από τον ίδιο τον Άσαντ. 

Οι Τούρκοι, έχουν αυτή τη στιγμή λόγω εγγύτητας και δικτύου, άριστη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στη Συρία. 

Στην ουσία, ο Ερντογάν είναι πλέον ο ενδιάμεσος, αλλά και δέκτης της αμερικανικής πίεσης για «βελτίωση» των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ... 

Όσο για την κυβέρνηση της Αθήνας, αυτή ως συνήθως παρακολουθεί αμέτοχη και αναξιόπιστη, ως είναι στα μάτια των Αράβων, ειδικά μετά τη φιλο-ισραηλινή στροφή της.
elkosmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: