Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Προσφορά τριών ναρκοθηρευτικών OSPREY από τις ΗΠΑ στο ΠΝ

Με την αποδοχή των τριών προσφερόμενων ναρκοθηρευτικών κλάσης OSPREY, θα ολοκληρωθεί η Δομή Δυνάμεων του ΠΝ στον τομέα αυτόν. (Γραφείο Τύπου ΓΕΝ)
 
Την προσφορά των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση τριών ναρκοθηρευτικών κλάσης OSPREY εξετάζει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο της νομοθετικής «Πράξης Μεταβίβασης Πολεμικών Πλοίων του 2010». 

Η Πράξη εγκρίθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2010 και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να προσφέρει για δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα τα OSPREY (MHC51), BLACKHAWK (MHC58) και SHRIKE (MHC62).

  Τα δύο τελευταία με την Πράξη της 10ης Σεπτεμβρίου 2008 προσφέρθηκαν για δωρεάν παραχώρηση και πώληση αντίστοιχα στην Τουρκία, η οποία όμως δεν αποδέχθηκε την προσφορά καθώς παραλαμβάνονταν τότε 6 ναρκοθηρευτικά τύπου MHV 54.014 κλάσης ALANYA ή AYDIN, τα 5 από τα ναυπηγεία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κωνσταντινούπολη. 

Επίσης με την Πράξη του 2008 προσφέρθηκαν για δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα τα OSPREY και ROBIN (MHC54), αλλά η διετής προθεσμία αποδοχής εξέπνευσε ανεκμετάλλευτη. 

Με την Πράξη του 2010 το ROBIN προσφέρεται πλέον για πώληση στην Ταϊβάν, ενώ τα KINGFISHER (MHC56) και CORMORANT (MHC57) για δωρεάν παραχώρηση στην Ινδία. 

Τα δύο τελευταία προσφέρθηκαν με την Πράξη του 2007 για δωρεάν παραχώρηση στη Λιθουανία, η οποία προφανώς δεν αποδέχθηκε.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της Πράξης του 2005, το ΠΝ παρέλαβε στις 16 Μαρτίου 2007 με επίσημη τελετή στο Ίνγκλσαϊντ του Τέξας τα HERON (MHC52) και PELICAN (MHC53), με πώληση και δωρεάν παραχώρηση αντίστοιχα, για να μετονομασθούν σε ΚΑΛΥΨΩ (Μ64) και ΕΥΝΙΚΗ (Μ61).

Με την αναμενόμενη αποδοχή των τριών πρόσθετων σκαφών κλάσης OSPREY,  το ΠΝ θα καλύψει την απαίτηση 7 ναρκοθηρευτικών της Δομής Δυνάμεων σε συνδυασμό με τα ΕΥΡΩΠΗ (Μ62) και ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ63) της βρετανικής κλάσης HUNT.

Βεβαίως το ΠΝ θα επιβαρυνθεί με τυχόν κόστη μεταβίβασης, καθώς και με δαπάνες επισκευών και επανεξοπλισμού εφόσον απαιτηθούν.

Η σχετική νομοθεσία επιβάλλει να πραγματοποιηθούν οι σχετικές εργασίες σε ναυπηγείο των ΗΠΑ.

Εφόσον η Ινδία, η Ελλάδα και η Ταϊβάν αποδεχθούν τις προσφορές της Πράξης του 2010, θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ναρκοθηρευτικών κλάσης OSPREY του Ναυτικού των ΗΠΑ. 



Με την Πράξη του 2005 παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Αίγυπτο τα CARDINAL (MHC60) και RAVEN (MHC61), ενώ με εκείνη του 2007 τα ORIOLE (MHC55) και FALCON (MHC59) πωλήθηκαν στην Ταϊβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: