Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τουρκία: Προσπάθειες για ολοκλήρωση των τουρκογενών κρατών


Ολοταχώς προς το όραμα Νταβούτογλου για τη δημιουργία «ενιαίου τουρκικού χώρου» βαδίζει η Τουρκία.

Μετά τη συμφωνία κατάργησης της ανάγκης έκδοσης βίζας μεταξύ της Τουρκίας και του Κιργιστάν, που υπογράφηκε στην Άγκυρα μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι κι οι άλλες τουρκογενείς χώρες της περιοχής θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα ώστε να δημιουργηθεί ζώνη ελεύθερης διακίνησης για την ενίσχυση του εμπορίου και των συναλλαγών.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Ουζμπεκιστάν και στο Καζακστάν, που απαιτούν έκδοση βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν προς αυτές, σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει μονομερώς καταργήσει την ανάγκη αυτή.

Όσον αφορά τη διμερή συμφωνία, ο πρωθυπουργός του Κιργιστάν, Αλμαζμπέκ Αταμπάεφ, δήλωσε ότι η δημιουργία συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας με την Τουρκία είναι ιστορικό βήμα, κι ότι η Τουρκία πάντοτε στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της χώρας του. Με την υπογραφή της συμφωνίας η Άγκυρα δώρισε 61 εκατομμύρια δολάρια στο Μπισκέκ, ενώ 71 εκατομμύρια επιπλέον δωρίστηκαν από την αρχή της χρονιάς.

Προχώρησε ακόμα παραπέρα τις δηλώσεις του λέγοντας ότι η κατάργηση της βίζας μεταξύ Ρωσίας και Κιργιστάν, θα συμβάλει στη δημιουργία τελωνειακής ένωσης από τη Μόσχα μέχρι την Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: