Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΗΠΑ: Η Τουρκία πολιορκητικός κριός έναντι της Συρίας;


 Έγγραφα τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι οι Αμερικανοί σκεφτόντουσαν να αξιοποιήσουν την τουρκική διαφοροποίηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Wikileaks, οι Αμερικανοί σκεφτόντουσαν να αξιοποιήσουν την Τουρκία με στόχο την απομάκρυνση της Συρίας από τον εναγκαλισμό του Ιράν! 

Αυτά προκύπτουν από έγγραφα που αφορούν στη διπλωματική αλληλογραφία του 2009.

Η σταδιακή αύξηση της τουρκικής επιρροής στη Συρία είχε επισημανθεί από τον Τσαρλς Χάντερ, το πρόσωπο που έπαιζε το ρόλο του πρεσβευτή στη Δαμασκό (μόλις πρόσφατα αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις και επέστρεψε επισήμων Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα) και έγραψε προς το State Department ότι ενδεχομένως η σχέση που έχει αναπτυχθεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η διαίσθηση του Αμερικανού ήταν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ ήταν πολύ πιο πρόθυμος να ακούσει τους Τούρκους, ενώ τους Ιρανούς έδειχνε ενίοτε να τους ακούει καθώς δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Ωστόσο, όπως προκύπτει επίσης, Τούρκοι αξιωματούχοι φέρονται να τρομοκρατήθηκαν όταν τους προσέγγισαν οι Αμερικανοί με αντικείμενο τη συνεργασία στο ζήτημα της Συρίας, κάτι που αποδεικνύει το πόσο αυθεντικά νεο-οθωμανική είναι η σημερινή εξωτερική πολιτική της Άγκυρας…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: