Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Απαντήσεις του ΥΠΕΘΑ και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ σε ερωτήσεις του Χρ.Καπούτση


Χ. Καπούτσης (ρ/σ «Αθήνα 984»): 
 Επειδή πριν από λίγο ανοίξατε το θέμα του Προϋπολογισμού της οικονομίας κτλ. και βέβαια τις περιφερειακές εκλογές, η ερώτησή μου είναι πόσο ευτυχής αισθάνεστε που έχετε συνυπογράψει το μνημόνιο το οποίο εφαρμόζεται, εάν φτάνουν σ’ εσάς η δυσαρέσκεια ή η ευαρέσκεια των Ελλήνων  πολιτών από την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εάν φτάνει σ’ εσάς ότι έχουμε περίπου 1 εκατομμύριο ανέργους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και εάν βρίσκετε άλλον τρόπο έκφρασης αυτής της δυσαρέσκειας σε πρώτη φάση πέρα από αυτές τις περιφερειακές εκλογές και εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ευ. Βενιζέλος:  Θεωρώ το ερώτημά σας και εύλογο και θεμιτό και σας απαντώ όσο μπορώ πιο καθαρά και ειλικρινά. Έχουμε, σας διαβεβαιώ, πλήρη συνείδηση της πραγματικότητος. Δε μας διαφεύγει τίποτα. Το πώς περνάει ο καθένας, σε όλα τα εισοδηματικά επίπεδα, σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει.
Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε μια πολιτική γιατί δεν υπάρχει άλλη συγκροτημένη και υπεύθυνη πολιτική. Και αυτό το καταλαβαίνει ο κόσμος  και αυτό είναι το πρόβλημα της ιδεολογικής κρίσης που αυτή τη στιγμή ταλανίζει τη συντηρητική παράταξη, υπό όλες τις οργανωτικές της εκδοχές. Ξέρουμε όμως πολύ καλά επίσης ότι έχουμε συνάψει εκ των πραγμάτων μια θεμελιώδη πολιτική συμφωνία με την ελληνική κοινωνία, με τον ελληνικό λαό.
Ο ελληνικός λαός αποδέχεται εν τέλει το κόστος των μέτρων, περικοπές του εισοδήματός του, μείωση του επιπέδου ζωής του, μείωση των ευκαιριών του. Θέλει όμως ένα αντάλλαγμα που ξέρουμε ότι πρέπει να δώσουμε. Το πρώτο αντάλλαγμα είναι να διασφαλίσουμε πως η χώρα δε θα χρεοκοπήσει, δε θα εισέλθει σε δημοσιονομική περιδίνηση ανεξέλεγκτη. Και νομίζω ότι αυτό το έχουμε πετύχει.
Δεύτερο αντάλλαγμα: Ο κόσμος πρέπει να βλέπει ένα φως στο τούνελ, πρέπει να ξέρει ότι αυτή η προσπάθεια έχει τέλος, έχει ορίζοντα, ότι θα βγούμε στο ξέφωτο. Και αυτό είναι που αγωνιζόμαστε να διασφαλίσουμε με τους καλύτερους όρους και στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, αυτό συνδέεται με τη νομιμοποίηση μας, από αυτό εξαρτάται η σχέση μας με την κοινωνία, πρόκειται  για μια σχέση που δοκιμάζεται καθημερινά, ξέρουμε πόσο λεπτή είναι και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τιμήσουμε αυτή τη συμφωνία.

                                     

                                 **
κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Πότε η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η θέση της χώρας μας για το ζήτημα του Κοσόβου είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Πιστεύουμε, ότι το ζήτημα του Κοσόβου πρέπει να φτάσει στην οριστική διευθέτησή του μέσα από μια πολιτική διαδικασία η οποία θα βασίζεται στη συναίνεση και στη διπλωματία.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή που θα ξεκινήσει τώρα σε συνέχεια της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά και της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει τη σωστή βάση για μια πολιτική διαδικασία η οποία θα οδηγήσει σε μια συναινετική λύση.
Ήταν κάτι για το οποίο είχαμε δουλέψει και είχαμε μιλήσει ήδη αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφτηκε την περιοχή, είμαστε σε συνεχή επαφή με τα μέρη και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σ’ αυτή την οριστική διευθέτηση.

 
                       ***

  κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θέλω να επανέλθω στην ερώτηση συναδέλφου και να πω το εξής, ότι έχουμε τον κ. Χριστόφια που έκανε μια δήλωση για παράλληλη εισβολή στην Κύπρο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, θεωρεί αυτή τη δήλωση ατυχή, ιστορικά δικαιωμένη, παρερμηνεύτηκε; Τι ακριβώς έχει συμβεί;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχει υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υπουργού Αμύνης από την Κύπρο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: