Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Γεγονός: Επιμήκυνση για 7,5 χρόνια και μείωση επιτοκίου 1% - Κερδίσαμε μισό εξοπλιστικό πρόγραμμα!



Η Ελλάδα εξασφάλισε από την έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε. την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, στα 7,5 χρόνια (συνολικά 10 χρόνια αν περιλάβουμε και τα 2,5 που ίσχυαν αρχικά) όπως αναμενόταν, αλλά το ιδιαίτερα θετικό είναι ότι επιτεύχθηκε και μείωση του επιτοκίου για ολόκληρο το δάνειο κατά 1%. 

Δηλαδή κέρδισε ... μισό εξοπλιστικό πρόγραμμα αφού θα εξοικονομήσουμε από την μείωση του επιτοκίου 6 δισ. ευρώ σε έα σύνολο εξοπλιστικού 13 δισ. ευρώ!



Είναι μία εξέλιξη που πέρα από τα γενικά θετικά αποτελέσματα που θα έχει θα επιτρέψει επιτέλους να εγκριθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα σύντομα και να ξεκινήσουν έστω αυτές οι περιορισμένες αμυντικές επενδύσεις με πρώτα στην σειρά τα προγράμματα των φρεγατών FREMM, του ΤΟΜΑ BMP-3HEL και του νέου μαχητικού αεροσκάφους.
«Κερδίσαμε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του που ολοκληρώθηκε λίογ μετά τις τριες τα ξημερώματα.

Είναι φανερό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε ρισκάρισαν μια μείζονα κρίση στην Ελλάδα με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η Ε.Ε., όσον αφορά στη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική, αποφάσισε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πριμοδοτώντας τον με 440 δισ. άμεσα και 500 δισ. από το 2013.

Επίσης αποφάσισε ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, μέσω του μηχανισμού στήριξης, θα είναι εφικτό να αγοράζονται ομόλογα από κάθε χώρα.

Οι όροι για τη θετική αυτή εξέλιξη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί.

 Αντίθετα, η Ιρλανδία δεν δέχθηκε καμία διευκόλυνση, προκειμένου να μην αποδεχθεί την ενιαία φορολογία για τις επιχειρήσεις που προωθείται στις χώρες τις Ευρωζώνης.
 
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ και παράλληλα η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι αρνήθηκε να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. 


Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Μέρκελ για μαζικές αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι αυτό είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και γίνεται με δική της πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ επανέλαβε τη συμφωνία για το «Σύμφωνο του ευρώ» και την κατ’αρχήν συμφωνία για το οικονομικό πακέτο. 

Οι τελικές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου. 

Σύμφωνα με τον κ. βαν Ρόμπαϊ οι βασικοί στόχοι του Συμφώνου του Ευρώ είναι τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά, η ανταγωνιστική οικονομία και τα στιβαρά οικονομικά συστήματα.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι αυτοί, οι ηγέτες των κρατών θα λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ξεχωριστά δεδομένα και την παράδοση της κάθε χώρας. 

Παράλληλα το Σύμφωνο του Ευρώ θα συμπεριληφθεί στο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παίξει βασικό ρόλο, ενώ και οι χώρες εκτός της ζώνης του Ευρώ είναι καλοδεχούμενες σε αυτό.

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινωθούν οι πρώτες δεσμεύσεις για τους ερχόμενους 12 μήνες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: