Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΜΒΥΣΕΛΛΗΣ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ - Κορυφαία διάκριση για έναν πρωτοπόρο Έλληνα

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις 13 Δεκεμβρίου 2010 στο Νότιο
Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Λευκού Οίκου, σε μια ομαδική φωτογραφία
με τους διακριθέντες και δικαιούχους για το Προεδρικό βραβείο σε
επιστήμονες και μηχανικούς για το 2009


Την επιβράβευση των πολυετών του επιστημονικών μελετών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, γνωστό και ως Massachusetts Institute of Technology ή MIT, στον τομέα της Βιοπληροφορικής, έλαβε ο Μανώλης Καμβυσέλλης ή Κέλλης, ο οποίος ήταν ένας από τους διακριθέντες επιστήμονες που τιμήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ με το βραβείο PECASE (Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers) για το ερευνητικό του έργο.

Ο νεαρός επιστήμονας, ο μοναδικός Ελληνοαμερικανός μεταξύ των τιμωμένων και ένας από τους νεώτερους ερευνητές σε ηλικία μόλις 33 ετών, εργάστηκε με την ομάδα του στο ΜΙΤ για την περαιτέρω κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος με την υπολογιστική ανάλυση λειτουργικών και συγκριτικών δεδομένων γονιδιωματικής.

Ο Μανώλης Καμβυσέλλης πραγματοποίησε το σύνολο των σπουδών του στο τμήμα Electrical Engineering & Computer Science του MIT, όπου διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής. Εργάζεται στο εργαστήριο Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory και η εργασία του εστιάζει στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του ανθρώπινου γονιδιώματος και βασίζεται σε αλγόριθμους και τεχνικές ανάλυσης οι οποίες επιτρέπουν στη σύγκριση του με τα γονιδιώματα άλλων ζωντανών οργανισμών με στόχο την αναζήτηση «εξελικτικών αποτυπωμάτων», δηλαδή κοινών χαρακτηριστικών στον τρόπο με τον οποίον μια δεδομένη ακολουθία DNA εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο.

Δυο μέρες μετά την τελετή βράβευσης στο Λευκό Οίκο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Έλληνα επιστήμονα:


«Είμαι βέβαιος ότι η ύψιστη αυτή προσωπική σας διάκριση αποτελεί την καλύτερη αναγνώριση για όλους τους κόπους και τις θυσίες σας για την επιστήμη και αποδεικνύει περίτρανα ότι, όταν εμείς οι Έλληνες αγαπάμε πραγματικά κάτι, δουλεύουμε συστηματικά και μεθοδικά και αφιερωνόμαστε σε αυτό τότε μπορούμε να μεγαλουργήσουμε».

Το βραβείο PECASE αποτελεί την ύψιστη τιμή που απονέμει το αμερικανικό κράτος στους νέους εκείνους επιστήμονες που βρίσκονται στην αρχή της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας. 


Μέσω αυτού, αποδεικνύεται η βούληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για έμφαση στην ανάδειξη εξαιρετικών επιστημόνων και μηχανικών, ικανών να συμβάλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. 

Οι τιμώμενοι επιλέγονται για την πρωτοποριακή έρευνά τους στις πρώτες γραμμές της επιστήμης και της τεχνολογίας και για την υπηρεσία τους στη γνώση και την κοινωνία. 

Μαζί με την προεδρική τιμή, λαμβάνουν επίσης και επιχορηγήσεις για την έρευνά τους για ένα διάστημα έως πέντε ετών.


Πηγή: Από άρθρο του Νεκτάριου Βακάλη, το οποίο θα δημοσιευτεί στο περιοδικό της ΟΛΣΑ «Η Λέσβος μας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: