Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

"Ερωτευμένος" με τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ο Νταβούτογλου.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η ανάπτυξη της Θεσσαλονικής φαίνεται οτι θα έρθει μέσω Τουρκίας! 


Αυτό υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία Αχμέτ Νταβούτογλου που δήλωσε χαρακτηριστικά " απο δω και πέρα όπου και να πάω στο εξωτερικό , όπου και να βρεθώ, θα προωθώ και θα διαφημίζω τη Θεσσαλονίκη, διότι είναι η πόλη που είμαι ερωτευμένος" δήλωσε ο Νταβούτογλου που μετά την περιοδεία του στη δυτική Θράκη έφτασε στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. 

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αρχικά επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο και το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ. Αμέσως μετά επισκέφθηκε τον Γιάννη Μπουτάρη το Δημαρχιακό Μέγαρο.
 

Η συνάντηση των δυο ανδρών ήταν διάρκειας περίπου μίας ώρας. 
Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε οτι επιθυμεί τη συσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, και κυρίως ζήτησε την βοήθεια απο τον Νταβούτρογλου για να προωθηση του σχεδίου αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη. 

Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε " επίσης υποσχέθηκα στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να φτιάξουμε και έναν χώρο προσευχής για τους Μοσουλμάνους αλλά και νεκροταφείο για τους Μουσουλμάνους στην πόλη μας.".


Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης δήλωσε οτι επιθυμεί να υπάρχει θαλάσσια σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης και υπενθύμισε οτι τον Μάϊο ξεκινούν οι πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών απο Θεσσαλονίκη προς Κωνσταντινούπολη. 

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης μίλησε για "τούρκους αδελφούς μας που θα θέλαμε να τους βλέπουμε πιο συχνά στην πόλη μας".

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση του με τον Γιάννη Μπουτάρη αλλά και τις υποσχέσεις του για τους Μουσουλμάνους που ζουν στην ευρύτερη περιοχή και δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει οτι θέλει να αναπτυχθεί η πόλη που έχει τοσο μεγάλο πολιτισμό και υποσχέθηκε μια μέρα να έρθει να δώσει διάλεξη για τον Αριστοτέλη, στην Θεσσαλονίκη.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου το βράδυ της Τετάρης διανυκτέρευσε στην Καβάλα στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ. 


Το πρωϊ επισκέφθηκε το σπίτι του Μεχμέτ Αλί Πασα. Λίγο πριν την αποχώρηση του απο την πόλη ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στο θέμα των μουφτήδων χωρίς να ανεβάζει τους τόνους " είναι εσωτερικό θέμα , όμως στην παγκόσμια κοινότητα υπάρχουν στανταρτ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι θέμα θρησκευτικής ελευθερίας Εμείς διευκολύνουμε την εκλογή του Πατριάρχη, το κάναμε επειδή πιστεύουμε στην θρησκευτική ελευθερία"¨.

Η συγκεκριμένη δήλωση Νταβούτογλου, δείχνει την επιλογή του, να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους στο θέμα αυτό , χωρίς να παραλείπει να στείλει μήνυμα για την επίλυση του ζητήματος.

Απο το ταξίδι του τούρκου υπουργού εξωτερικών κυρίως στα Μουσουλμανικά χωριά της Ξάνθης την Τετάρτη , φάνηκε οτι ήθελε να κάνει επίδειξη δύναμης, χωρίς να θέλει όμως να προκαλέσει με τις δηλώσεις του. .


Στον Εχίνο τον περίμεναν περίπου 4000 Μουσουλμάνοι που φώναζαν συνθήματα υπερ του τούρκου υπουργού Εξωτερικών που δήλωσε " σας έφερα χαιρετισμούς απο την Ανατολή, απο τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απο τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιουλ. 

Η επίσκεψη του στον "ψευδομουφτή" Αχμέτ Μετέ έγινε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, λόγω καθυστέρησης του προγράμματος του τούρκου υπουργού.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: