Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Κακώς ζητήσαμε εργάτες από την Τουρκία»



Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε
Ειδικού Συνεργάτη


Σφάλμα ήταν κατά τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Β. Σόιμπλε το γεγονός ότι η Γερμανία, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησής της στις δεκαετίες του 1950 και 1960, ζήτησε εργάτες από την Τουρκία.

Μετά την δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου  Άγκελα Μέρκελ για την αποτυχία της πολυπολιτισμικότητας και ο Σόιμπλε εμφανίζεται να ενστερνίζεται την άποψη περί αδυναμίας αφομοίωσης και συμβίωσης λαών με βασικές διαφορές σε πολιτιστικά και θρησκευτικά θέματα.

Όπως είπε ο Σόιμπλε, «οι άνθρωποι αυτοί ζουν πενήντα χρόνια στη Γερμανία και δεν έμαθαν να μιλούν τη γλώσσα μας. 

Όταν τους καλέσαμε, υποθέσαμε ότι θα μπορούσαμε να εντάξουμε στην κοινωνία μας τουλάχιστον τα παιδιά τους, αλλά τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν ούτε με την τρίτη γενιά, αντιθέτως πολλαπλασιάστηκαν».


Δυστυχώς μεταξύ Δύσης και Ανατολής επικρατεί πολιτισμικό χάος. Αυτό το χάσμα δεν είναι ποτέ δυνατόν να καλυφθεί. Μια απλή επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη αρκεί να μας πείσει για αυτό.  

Η κοσμοπολίτισσα του χθες έγινε μια κλασσική πόλη της Μέσης Ανατολής. Στη λεωφόρο του Πέρα η τσίκνα των κεμπάπ αναδύεται από τη μια άκρη μέχρι την άλλη και οι επιγραφές των περισσοτέρων  καταστημάτων είναι γραμμένες στα αραβικά…

Οι μαντήλες σε συνδυασμό με μπλουτζίν κατακλύζουν τις συνοικίες που άλλοτε έσφυζαν από  Έλληνες. 

Η εικόνα αυτή δεν πικραίνει μόνο  εμάς  που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εκεί, αλλά ακόμα και τους ελάχιστους εναπομείναντες Τούρκους γείτονες που έζησαν τις παλιές καλές μέρες, οι οποίοι μας είπαν «φύγατε εσείς οι καθωσπρέπει και γυρίσαμε αιώνες πίσω».   

elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: