Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Κινεζική "εισβολή" στα ελληνικά αμυντικά προγράμματα


Σε δέκα χρόνια από σήμερα βάσει ετήσιου ρυθμού αύξησης της ισχύος τους οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα είναι "συγκρίσιμες με αυτές των ΗΠΑ" και σε ορισμένα πεδία όπως η δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης μεγάλου αριθμού στρατευμάτων, θα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς ήδη ετοιμάζονται να "κτυπήσουν" σειρά εξοπλιστικάν προγραμμάτων.

Ο κινεζικός κολοσσός NORINCO, μία πλήρως καθετοποιημένη ομάδα βιομηχανιών που ξεκινούν από την παραγωγή μετάλου στα σπανίων γαιών και φτάνουν μέχρι την κατασκευή αεροσκαφών έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη παρουσίαση των δυνατοτήτων ελληνοκινεζικής αμυντικής συνεργασίας.

Σε πολιτικό επίπεδο από ελληνικής πλευράς ήδη έχει δοθεί "πράσινο φως" για την συνεργασία αυτή η οποία υπόσχεται πολλά...

Στην πρόσφατη έκθεση IDEF 2011 στο Αμπού Ντάμπι συναντήθηκε με τον πανίσχυρο Γ.Τζάο, τον αντιπρόεδρο της NORINCO με τον οποίο συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν οι ελληνοκινεζικές αμυντικές σχέσεις. 

Οι Κινέζοι πιθανόν θα ενδιαφερθούν και για την τύχη των ΕΑΣ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2011 κατά 12,7%, ώστε να διαμορφωθεί στα 91,5 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Αλλά αυτό είναι το "φανερό ποσό. Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι οι Κινέζοι δαπανούν ετησίως επιπλέον 30-50 δισ. δολάρια σε αμυντικά προγράμματα υποδομών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι επενδύουν συνεχώς στην καινοτομία, όπως π.χ. στο εικονιζόμενο πλήρως αυτοματοποιημένο βαρύ άρμα μάχης με πλήρωμα μόλις δύο ατόμων.

Κινέζοι αξιωματούχοι τόνιζαν τη σημασία να διασφαλιστεί ότι η όποια αύξηση των αμυντικών δαπανών να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διαταραχτεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: