Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ανησυχία από τη διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα – Απαγορεύσεις στην κατανάλωση νερού και τροφίμων

Ανέβηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενώ καπνοί βγαίνουν από τον αντιδραστήρα 3 με αποτέλεσμα τη διαταγή για εκκένωση και των δύο σταθμών από το εργατικό προσωπικό.

Η Ιαπωνία και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς σε τρόφιμα που προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί από τη διαρροή ραδιενέργειας ενώ το νερό βρύσης στο Τόκιο και σε πέντε προάστια, κρίθηκε ακατάλληλο για τα βρέφη.

Στους 9.400 νεκρούς και στους 14.700 αγνοούμενους φτάνει ο απολογισμός από το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε. 

Συγκέντρωση ιωδίου 210 μπεκερέλ ανά κιλό ανιχνεύτηκε σε δείγμα τρεχούμενου νερού ενώ το επιτρεπτό όριο που έχουν ορίσει οι ιαπωνικές αρχές είναι 100 μπεκερέλ για τα βρέφη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της μητροπολιτικής κυβέρνησης. 

Το Τόκιο απαγόρευσε την κατανάλωση του νερού του δικτύου υδροδότησης για τα μωρά αλλά και τη χρήση του στην παρασκευή γάλακτος.

Πολύ υψηλότερα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, είναι τα ποσοστά ραδιενέργειας, που βρέθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, σε 11 είδη λαχανικών, που προέρχονταν από την περιοχή της Φουκουσίμα, μεταξύ των οποίων στο μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο και το κουνουπίδι.

Μολυσμένο νωπό γάλα εντοπίστηκε και στο Ιμπαράκι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν διέταξε την απαγόρευση  της κατανάλωσης γάλακτος και  μια σειράς γεωργικών προϊόντων, από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας. 

"Ακόμη και αν αυτά τα προϊόντα καταναλωθούν συστηματικά, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία", δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιουκίο Εντάνο.

"Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση είναι πιθανόν να διατηρηθεί για καιρό, για τον λόγο αυτόν ζητούμε την απαγόρευσή τους από σήμερα", διευκρίνισε.

Την Τρίτη ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενεργών ουσιών και στη θάλασσα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. 

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στα προϊόντα αλιείας σε όλο το μήκος των ακτών της περιοχής.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και φρούτων και λαχανικών που προέρχονται από τη Φουκουσίμα, το Ιμπαράκι, το Τοτσίγκι και τη Γκούνμα.


Την επιβολή συστηματικών ελέγχων στις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία, ζήτησε από την Κομισιόν η Γαλλία. 

Στην Ασία, οι καταναλωτές αρχίζουν να αποφεύγουν τα ιαπωνικά είδη διατροφής και τα ιαπωνικά εστιατόρια σε μεγαλουπόλεις όπως η Σεούλ, η Μανίλα, το Χονγκ Κονγκ.

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το εργατικό προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό, υπενθύμισε η διαταγή για εκκένωση του χώρου στον αντιδραστήρα 2, μετά τις μετρήσεις που κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου.

Ακόμη, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco, μαύρος καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την απομάκρυνση του προσωπικού. 

"Δε γνωρίζουμε εάν ο καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει την τουρμπίνα ή από το κάλυμμα του αντιδραστήρα", δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco, προσθέτοντας ότι "το προσωπικό απομακρύνθηκε από την αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 3".

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στην αίθουσα ελέγχου του πυρηνικού αντιδραστήρα 3 αλλά η αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις μονάδες θα χρειαστεί εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, όπως δήλωσε  η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco).


Η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 9.400 ανθρώπους και οι αγνοούμενοι τους 14.700 ενώ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 18.000. 

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, εκτιμά ότι το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης της χώρας θα ανέλθει στα 25 τρισ. γιεν ή 220 δισ. ευρώ περίπου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Καόρου Γιοσάνο, θα παρουσιάσει την εκτίμηση στο υπουργικό συμβούλιο, της Τετάρτης, όπως αναφέρει η εφημερίδα του ΝΙΚΚΕΙ. 

Τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά συγκροτήματα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγάλων, όπως αποκαλούνται, τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, σκέφτονται να ενισχύσουν με χρηματοδότηση ύψους μεγαλύτερου του ενός τρισεκατομμυρίου γεν, ως έκτακτη δανειοδοσία, την εθνική Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο (TEPCO), ώστε να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση στο δίκτυο της χώρας.

Το πρωί της Τετάρτης, στις 7:12 τοπική ώρα, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τράνταξε την βορειοανατολική Ιαπωνία. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για ενδεχόμενη εκδήλωση τσουνάμι, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο. 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: