Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Αεροπορικούς βομβαρδισμούς ζητάει τώρα η αντιπολίτευση στη Λιβύη.Ο ρόλος της Ελλάδας.



Αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε επιλεγμένους στόχους στη δυτική Λιβύη,προσανατολίζεται να ζητήσει το Επαναστατικό Συμβούλιο της Λιβύης,υποστηρίζουν οι New York Times. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας ,το Επαναστατικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από δικηγόρους ,ακαδημαϊκούς,δικαστές και άλλες προσωπικότητες,προσανατολίζεται να ζητήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς μέσω του ΟΗΕ. 


Είναι μία εκδοχή στρατιωτικής επέμβασης η οποία δεν φαίνεται να βρίσκει αντίθετους και όσους Λίβυους είχαν ταχθεί κατά της στρατιωτικής επέμβασης,με την ανάπτυξη στρατευμάτων στο έδαφος της Λιβύης.



Αργά χθες το βράδυ, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέϊτς είχε δηλώσει ότι “δεν υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ” για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος Καντάφι,αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ, βλέπουν αυτή την επιλογή ως πολύ πιθανή. 


Σ΄αυτή την άποψη φαίνεται να προσχωρούν όλο και περισσότεροι από τη λιβυκή αντιπολίτευση.

Οι ηγέτες της λιβυκής αντιπολίτευσης άφησαν  να εννοηθεί ότι έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα ανατρέψουν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μέσω λαϊκής εξέγερσης και μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες.

   

Οι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο γενικό επιτελείο τους στη Βεγγάζη, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξέγερσης, για να συζητήσουν τα επόμενα μέτρα που πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή, μετά τη σύσταση του στρατιωτικού συμβουλίου.

   

Η Σάλουα Μπουγάιγι, μέλος μιας ομάδας δικηγόρων και ακτιβιστών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στα δυτικά της χώρας συνιστούν μεγάλη απειλή. 


"Υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των δυνάμεών μας και αυτών του Καντάφι", παραδέχτηκε, διευκρινίζοντας ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι "διαιρεμένοι" μεταξύ αυτών που επιθυμούν και αυτών που διαφωνούν με τη "διεθνή λύση".

Η δική της ομάδα ζητά να δημιουργηθεί μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί ο Καντάφι να ενισχύσει τα προπύργιά τους, την Τρίπολη και τη Σύρτη.

   

Άλλοι όμως, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ή ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες, είπαν ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός φαίνεται να μελετεά το ενδεχόμενο να βομβαρδιστούν από αέρος -- ενδεχομένως κατ' εντολή του ΟΗΕ -- στρατηγικοί στόχοι στη Λιβύη.

  

"Οι οργανωτές συμφώνησαν" να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο, ανέφερε ένας εξ αυτών, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

   

Η αντιπολίτευση απέκλειε μέχρι τώρα την πιθανότητα ξένης παρέμβασης, όμως πολλοί συνειδητοποιούν ότι οι δυνάμεις τους -- πρόκειται κυρίως για στρατιώτες που έχουν αυτομολήσει και δεν είναι οργανωμένοι -- υπολείπονται των καλά εξοπλισμένων ανδρών του Καντάφι.

 

Ο ελληνικός ρόλος

Στη διόλου απίθανη περίπτωση να επιλεγούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ως μέσο πίεσης προς το Καντάφι,η Ελλάδα θα έχει κεντρικό ρόλο  
στην υποστήριξη αυτών των επιχειρήσεων.


Οι αεροπορικές βάσεις της Σούδας και του ΄Ακτιου θα είναι πολύ σημαντικές για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων. 


Η ελληνική παρουσία στη Λιβύη περιορίζεται στη συμμετοχη μίας φρεγάτας στην πολυεθνική αρμάδα που πλέει ανοιχτά της Λιβύης.Ίσως αν τα πράγματα "αγριέψουν" αυτή η ναυτική παρουσία να ενισχυθεί.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: