Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΤΕΙ Σερρών: Διήμερο εκδηλώσεων για τον Ευγαγόρα Παλληκαρίδη!



Μια σπάνια όσο και αξιοσημείωτη πρωτοβουλία έχει λάβει το ΤΕΙ Σερρών, η οποία θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, η πλειοψηφία των οποίων περί άλλων τυρβάζουν…

Το όνομα του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου (1955-1959) Ευαγόρα Παλληκαρίδη, θα φέρει από τη Δευτέρα (14/3) το αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών,  54 χρόνια από τον απαγχονισμό του από τους Άγγλους αποικιοκράτες.  

Στις 14 και 15/3 το ΤΕΙ Σερρών, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον ήρωα – ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη και στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για την ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Στις εκδηλώσεις θα παραστούν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ουράνιος Ιωαννίδης, που θα αποκαλύψει και την προτομή του ήρωα που θα δεσπόζει στην είσοδο του αμφιθεάτρου του τεχνολογικού ιδρύματος.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ήταν μέλος της ΕΟΚΑ. Συνελήφθη και κατηγορήθηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες για κατοχή και διακίνηση οπλισμού. Στη δίκη του παραδέχθηκε την ενοχή του, λέγοντας στους δικαστές : «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ότι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Απαγχονίστηκε στις 13/3/1957, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: