Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σαρώνει το τσουνάμι - Έφτασε στις ακτές της Χαβάης

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι, που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη βοαρειανατολική Ιαπωνία.

Τα πρώτα κύματα του τσουνάμι έφτασαν και στη Χαβάη τις πρωινές ώρες (τοπική ώρα).

Οι αρχές είχαν ήδη δώσει εντολή για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, από τη στιγμή που εκδόθηκε η προειδοποίηση για το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού.

Διακόσια με τριακόσια πτώματα εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι, στη νομαρχία Μιγιάτζι. Η αστυνομία υποθέτει ότι πρόκειται για τις σορούς κατοίκων, οι οποίοι πνίγηκαν στο παλιρροϊκό κύμα των 10 μέτρων που σάρωσε την περιοχή.

Ο νεότερος προσωρινός απολογισμός των αρχών αναφέρει 288 νεκρούς και 349 αγνοούμενους.
Οι τραυματίες που έχουν καταγραφεί ανέρχονται σε 241 ανθρώπους.
Το πέρασμα του τσουνάμι από το λιμάνι Οφουνάτο εξαφάνισε τα ίχνη 48 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 23 μαθητών.

Επίσης, στη νομαρχία του Μιγιάγκι, το παλιρροϊκό κύμα εξαφάνισε ολόκληρο επιβατικό τρένο, του οποίου οι επιβάτες αγνοούνται επίσης.

Σε 1.200 υπολογίζονται τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από το τσουνάμι.

Το τοπίο καταστροφής συμπληρώνουν οι φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων που έχουν ξεσπάσει σε μεγάλα τμήματα της πόλης Κεσενούμα, η οποία βρίσκεται επίσης στη Μιγιάγκι, τη χειρότερα πληγείσα νομαρχία από το σεισμό.

 
Το τσουνάμι έφτασε αποδυναμωμένο στις ακτές της Ινδονησίας, σχηματίζοντας κύματα μόλις 10 εκατοστών τα οποία δεν προκάλεσαν ζημιές.

Επίσης, η τοπική κυβέρνηση της Γαλλικής περιοχής της Νέας Καληδονίας (Ειρηνικός Ωκεανός) διέταξε την εκκένωση του πληθυσμού που ζει στις νήσους Λουαγιοτέ και στις ανατολικές ακτές της Γκραντ Τερ, ενώ κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκε και στον Ισημερινό, όπου διατάχθηκε η εκκένωση των παράκτιων περιοχών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στα αμερικανικά στρατεύματα. Οι ΗΠΑ διατηρούν 47.000 στρατιώτες στην Ιαπωνία στο πλαίσιο συνθήκης των δύο χωρών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι ο οργανισμός θα κάνει «ο,τιδήποτε μπορεί» για να βοηθήσει την Ιαπωνία. Προσέθεσε δε, ότι ο ΟΗΕ θα παρατηρεί στενά τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι προετοιμασμένος να προσφέρει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί η Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: