Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ-"ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΘΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ" ΛΕΝΕ ΟΙ ΗΠΑ


1629208
Οι αντικαθεστωτικοί εγκατέλειψαν την πόλη Ρας Λανούφ, έπειτα από ώρες σφοδρών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Καντάφι, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

Ορισμένες ομάδες των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι παραμένουν στην πόλη, μολονότι, σύμφωνα με ενόπλους που έχουν διαφύγει, οι δυνάμεις τους έχουν ηττηθεί.

Εξάλλου, η πόλη Ζαουίγια, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, ελέγχεται από τις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεις, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με τους αντικαθεστωτικούς, δήλωσε κάτοικος της πόλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Οι μάχες σταμάτησαν την Τετάρτη. Πλέον, επικρατεί ηρεμία", πρόσθεσε.

Η Ζαουίγια ήταν μέχρι τώρα το κοντινότερο στην λιβυκή πρωτεύουσα προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει και από την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται ακόμη πιο ανατολικά, τους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, ανταποκριτής του Ρόιτερς στην πόλη αυτή δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή.

Απόλυτη ηρεμία επικρατεί στην πόλη Μισράτα (150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης) την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, μετά τις βίαιες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Καντάφι θα εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε ο διευθυντής των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, μιλώντας σε ακρόαση της Γερουσίας.

Αναφερόμενος στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών το χαρακτήρισε "αρκετά ισχυρό" και υποστήριξε ότι στη Μέση Ανατολή το ξεπερνά μόνο το αντίστοιχο σύστημα της Αιγύπτου.

Ακόμη, ο Κλάπερ είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι είναι καλύτερα εξοπλισμένες, έχουν περισσότερους πόρους επιμελητείας και "μακροπρόθεσμα, το καθεστώς θα υπερισχύσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: