Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Όλοι οι στόχοι στη Λιβύη. Τι έχουν στα "στόχαστρά" τους οι πιλότοι.

Η στρατιωτική πολυεθνική μηχανή που ανέλαβε να “τσακίσει” το καθεστώς Καντάφι, θα βρει απέναντί της ,ένα στρατό με ξεπερασμένα οπλικά συστήματα,στην πλειοψηφία τους προερχόμενα από το Σοβιετικό οπλοστάσιο,ένα οπλοστάσιο ξεπερασμένο,αλλά και από τη γαλλική αγορά.
 
Ποιες είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λιβύης που καλείται να συνθλίψει η Δύση;

Στα χαρτιά, ο Καντάφι διεθέτει περίπου 100.000 στρατιώτες, που υποστηρίζονται από βαρύ πυροβολικό, τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και ένα μικρό σε μέγεθος ναυτικό . 

 
Οι Ενοπλες Δυνάμεις του Καντάφι στην πραγματικότητα διαθέτουν 76.000 στρατιώτες και εφεδρεία της τάξης των 40.000 ανδρών.

ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ  ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


Στρατός Ξηράς: 50 000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 25 000 κληρωτών, 800 τανκς, πολλά από τα οποία είναι άχρηστα, 120 οχήματα αναγνώρισης, χίλια θωρακισμένα αυτοκίνητα και περισσότερα από 2.400 μονάδες πυροβολικού . 

 
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι Καντάφι έχει προσπαθήσει να θέσει στο περιθώριο τον στρατό του ,λόγω ανασφάλειας και δεν μπορούσε να στηριχθεί,, στις 10 000 έως 12 000 πιστών στρατιωτικών , συμπεριλαμβανομένων εκείνων της 32ης Ταξιαρχίας που είναι υπό τις διαταγές του γιού του.

Ναυτικό: 8.000 προσωπικό - συμπεριλαμβανομένης Ακτοφυλακής - δύο υποβρύχια, τρία πλοία επιφανείας και 12 ταχύπλοα .
Τα δύο υποβρύχια είναι σοβιετικά κατηγορίας Foxtrot και δεν θα είναι πλέον σε ενέργεια, σύμφωνα με το περιοδικό Janes.

Πολεμική Αεροπορία: Η Πολεμική Αεροπορία στηρίζεται σε 18 000 άνδρες και 394 μαχητικά αεροσκάφη, πολλά από τα οποία δεν είναι πλέον σε λειτουργία. 


Ανάμεσά τους είναι επτά Tu-22 βομβαρδιστικά αεροπλάνα, 187 MiG 23 και 25, 180 ,MiG-21 και 23, Mirage F1 και Su-17 και 24. Επτά MiG-25 , 85 στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη. 
 
Ο στόλος των ελικοπτέρων αποτελείται από 35 ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα , 11 αναγνωριστικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 90 μεταφορικά ελικόπτερα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα περισσότερα από τα λιβυκά μαχητικά δεν είναι πλέον αξιλομαχα. Επιπλέον, η αεροπορία έχει χάσει έξι αεροσκάφη από την έναρξη της εξέγερσης. 


Δύο Mirage των οποίων οι πιλότοι αποστάτησαν , τρία αεροπλάνα καταρρίφθηκαν από τους αντάρτες και ένας άλλο συνετρίβη αφού ο πιλότος το εγκατέλειψε αρνούμενος να βομβαρδίσει διαδηλωτές.

Αεράμυνα:
216 πύραυλοι εδάφους-αέρος. . Η συντήρησή τους είναι ανεπαρκής και οι περισσότεροι αναλυτές δεν προβλέπουν σημαντικό εμπόδιο για την ενδεχόμενη δημιουργία no fly zone.

Χημικά Όπλα: Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), η Λιβύη θα πρέπει να είχε καταστέψει ολόκληρο το απόθεμά της σε χημικά όπλα στην προσπάθειά της να επαναπροσεγγίσει τη Δύση το 2004.

Αλλά πιστεύουν ότι έχει διατηρησει σχεδόν δέκα τόνους αερίου μουστάρδας σε έναν μυστικό χώρο στην έρημο.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: