Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ξαφνικές αγάπες για την … Ελλάδα


Τι ξαφνικές αγάπες είναι αυτές;
Πρώτος άρχισε τις εκδηλώσεις ο κ. Σοϊμπλε, που λίγο πολύ μας είπε ότι θα είναι καταστροφική για τη Γερμανία η ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδος στη δραχμή.

 Μετά βγήκαν κάποιοι γερμανοί οικονομολόγοι να υποστηρίξουν ότι δεν είναι και τόσο κακή ιδέα το ευρωομόλογο.
 Χθές το  «Spiegel» επιτέθηκε στη  «Bild» κατηγορώντας την για  εμπρηστική αρθρογραφία  εναντίον της Ελλάδος.

 Τη σκυτάλη πήρε, η Wall Street Journal η οποία φιλοξενεί άρθρο του Holger Schmiding, ο οποίος είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, με τίτλο «Χρειάζεται η Ευρώπη μια χρεοκοπία;».

Η απάντηση βεβαίως είναι όχι.

Εχει σημασία η αιτιολογία.

Μία ελληνική χρεοκοπία θα δημιουργούσε ζήτημα ηθικού κινδύνου, αφού θα περιόριζε τα βάρη των φορολογούμενων των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών, πλήττοντας τους φορολογούμενους στις εγκρατείς χώρες.

Επιπλέον, με τις αγορές να παραμένουν ευάλωτες μετά τη χρεοκοπία της Lehman, οι εξελίξεις ενδέχεται να βρεθούν εκτός ελέγχου.

Η Ελλάδα κάνει ηράκλειες προσπάθειες για να περάσει τις προσαρμογές. 
Η κατάσταση είναι φρικτή αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα μία ευκαιρία.

Η χώρα δεν έχει φούσκα στον τομέα των ακινήτων, ούτε υπερβολικό ιδιωτικό χρέος”, αναφέρει ο οικονομολόγος και εκτιμά ότι: 
“μόλις λήξει η τρέχουσα ύφεση προσαρμογής, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλάζοντας όλες τις εκτιμήσεις για την πιθανή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ από το 2012″.

O Holger Schmiding καταλήγει ότι αν η Αθήνα θα πρέπει τελικά να αναδιαρθρώσει το χρέος της παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα και θα πρέπει να απαντηθεί μόνο όταν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία γίνουν σαφείς το 2012 ή το 2013»
.
Προετοιμάζεται το έδαφος για κάτι;

Κώστας Ροδινός
Υ.Γ.: η μετάφραση του άρθρου είναι από το www. euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: