Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Όλα κρίνονται στα διεθνή φόρα και στη Μάρσα ελ Μπρέγκα



Η Μάρσα ελ Μπρέγκα 800 χλμ ανατολικά της Τρίπολης είναι το κύριο πεδίο μάχης στη Λιβύη αλλά η μάχη για την επιβίωση ή την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι διεξάγεται παράλληλα και σε διεθνές επίπεδο και ίσως εκεί θα κριθεί η έκβασή της.

Οι ΗΠΑ και η Δύση έχει γενικότερα ταχθεί εναντίον του καθεστώτος Καντάφι αλλά αμφιταλαντεύεται ακόμη τόσο ως προς τι είδους υποστήριξη θα παρέχει στους εξεγερμένους ως και ως προς την ενεργητική δράση που θα αναλάβει εναντίον του λίβυου ηγέτη.

Οι εξεγερμένοι φαίνεται να μην έχουν καταλήξει σε μία ενιαία πολιτική ηγεσία με σαφείς στόχους και στερούνται στρατιωτικής οργάνωσης και ισχύος ώστε να κάνουν το τελικό βήμα για την ανατροπή του Καντάφι, δηλαδή την εκπόρθηση των δύο προπυργίων του: τη γενέτειρά του Σίιρτ στα κεντρικά της χώρας και την πρωτεύουσα Τρίπολη στα δυτικά.

Από την άλλη πλευρά, ο Καντάφι μετά την αποτυχία των επιθέσεών του στη Μάρσα ελ Μπρέγκα, δείχνει αδυναμία ανακατάληψης των χαμένων εδαφών αλλά διαθέτει αρκετή ισχύ ακόμη ώστε να βομβαρδίζει διαρκώς με την αεροπορία του τη συγκεκριμένη στρατηγική πετρελαιοπαραγωγό πόλη και στο έδαφος να εξαπολύει επιθέσεις που δοκιμάζουν την άμυνα των αντιπάλων του άλλοτε με επιτυχία όπως την Τετάρτη, άλλοτε με πλήρη αποτυχία όπως την Τρίτη.

Το πεδίο στο οποίο ο Καντάφι είναι πλήρως στριμωγμένος είναι εκείνο της διεθνούς εικόνας του καθεστώτος του όπου μετά την έναρξη έρευνας σε βάρος του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από πλευράς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στερείται πλέον κάθε νομιμοποίησης ενώ αντίθετα νομιμοποιείται η ξεκάθαρα εχθρική απέναντί του Δύση να προσφύγει σε στρατιωτικά μέσα εναντίον του.

Ακόμη και ο φίλος του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες φαίνεται να προσφεύγει σε μία πιο ουδέτερη στάση –εκείνη του διαμεσολαβητή με τους εξεγερμένους αν και οι τελευταίοι ενισχυμένοι πολιτικά σε διεθνές επίπεδο αν και όχι ακόμη στρατιωτικά, απέρριψαν κάθε πρόταση για συνομιλίες.

elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: