Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣΟ σουλτάνος του Ομάν χαρίζει, οι διαδηλωτές παραμένουν απτόητοι


Παραχωρήσεις στους διαδηλωτές κάνει ο σουλτάνος του Ομάν

 Μετά από 40 χρόνια από τότε που ο Σουλτάνος Καμπούς μπιν Σαϊντ εκθρόνισε τον πατέρα του Σαϊντ μπιν Ταιμούρ και κατέλαβε τη θέση του, η έμπρακτη αμφισβήτηση της εξουσίας του από τις λαϊκές μάζες, τον αναγκάζει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις με σκοπό να αποφύγει τη μετατροπή των διαδηλώσεων, στις οποίες το αίτημα ήταν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και νέες θέσεις εργασίας, σε ανοικτή εξέγερση.

Έτσι ο σουλτάνος ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει κάποιες εκτελεστικές εξουσίες σε ένα νέο κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα είναι κατά το ήμισυ αιρετό από το λαό.

Ο σουλτάνος ανακοίνωσε επίσης πως θα διπλασιάσει τα μηνιαία επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας καθώς επίσης και τις συντάξεις, κάτι που έχουν κάνει και οι ηγέτες γειτονικών χωρών του Περσικού Κόλπου στις οποίες έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις.

Ήδη άλλωστε έχει αποπέμψει έξι υπουργούς από την κυβέρνησή του, κίνηση που ωστόσο δεν πέτυχε το στόχο της επειδή οι διαδηλωτές απαιτούν να εκλέγεται η κυβέρνηση από το λαό με εκλογές.

Αναμένεται έτσι πως και οι νέες παραχωρήσεις από μέρους του δεν θα επιτύχουν να εκτονώσουν την εξεγερτική διάθεση που έχει ήδη καταγραφεί στο Σουλτανάτο χάρις στις κινητοποιήσεις των περασμένων εβδομάδων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: