Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ο Νταβούτογλου, το “Ιμαρέτ” και ο κουραμπιές


Εντυπωσιασμένος από την Καβάλα και τα μουσουλμανικά μνημεία της παλιάς πόλης δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος κατέλυσε χθες μετά της συζύγου σε ένα από τα διασημότερα ξενοδοχεία των Βαλκανίων, το "Ιμαρέτ".

Πρόκειται για κτίριο που κατασκευάστηκε μεταξύ του 1817 και του 1821 από τον Μεχμέτ Αλή, τον μετέπειτα ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.

Σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μαζί τη σύζυγό του και την πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεχμέτ Αλή για τη διατήρηση της ανατολικής παράδοσης, Άννα Μισιριάν-Τζούμα, περπάτησε στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης και επισκέφθηκε το κονάκι (σπίτι) του Μεχμέτ Αλή στη χερσόνησο της Παναγίας, όπου δεσπόζει το επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.

Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στο κονάκι, το οποίο αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων από το Ινστιτούτο στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, δεδομένου ότι τόσο το "Ιμαρέτ" όσο και το κονάκι του Μεχμέτ Αλή είναι ιδιοκτησία του Οργανισμού Αιγυπτιακών Βακουφιών.

Ο Τούρκος υπουργός και η συνοδεία του πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Μεχμέτ Αλή, που γεννήθηκε το 1769, από οικογένεια Τουρκαλβανών, στην Καβάλα, όπου έμεινε μέχρι την ηλικία των 32 ετών οπότε και αναχώρησε για την Αίγυπτο το 1801 μαζί με ένα σώμα 300 ανδρών. 

Το ενδιαφέρον του Μεχμέτ Αλή για την Καβάλα ήταν αδιάλειπτο. 

Κατασκεύασε το "Ιμαρέτ", ένα εντυπωσιακό κτίσμα που σήμερα αποτελεί μνημείο φιλοξενίας και λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας.

Επίσης, επισκεύασε τμήματα του μεσαιωνικού υδραγωγείου (καμάρες), των ετοιμόρροπων τειχών και πολλούς δρόμους της παλιάς πόλης.

Κατά την έξοδό του από το κονάκι, ο κ. Νταβούτογλου δέχθηκε το κέρασμα ενός κουραμπιέ από μια κάτοικο της περιοχής και έκανε δηλώσεις στα ελληνικά και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση, το Δήμο Καβάλας και το Ινστιτούτο για τη διατήρηση και την προστασία της ιστορικής κληρονομίας που φανερώνει την κοινή ιστορία τριών λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια, ο κ. Νταβούτογλου επισκέφθηκε το κτίσμα της Παλιάς Μουσικής (Χαλίλ Μπέη Τζαμί) που η κατασκευή του χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα. 

Το παλιό τζαμί αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος κτιρίων που περιλάμβανε και ένα ιεροδιδασκαλείο. 

Το τζαμί και ο μεντρεσές ανακαινίστηκαν εκ βάθρων από το Δήμο Καβάλας και τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτισμού.

Κατά την αναχώρησή του από την παλιά πόλη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με μαθητές μειονοτικού σχολείου της Κομοτηνής, που επισκέπτονταν την Καβάλα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: