Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ»



Μια μεγάλη έκθεση με θέμα τα κουστούμια που φόρεσε η Μαρία Κάλλας στη Σκάλα του Μιλάνου παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαΐου  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσια της συνεργασίας του πολιτιστικού φορέα με τη Σκάλα του Μιλάνου.

Είκοσι βαρύτιμα κοστούμια που έχει φορέσει η μεγάλη ντίβα της όπερας αποτελούν το υλικό της έκθεσης, το οποίο δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ πριν εκτός Ιταλίας. Είκοσι κοστούμια, δώδεκα παραστάσεις σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, βίντεο και πρωτότυπο ηχητικό υλικό ολοκληρώνουν τη μορφή της έκθεσης, η οποία ανατρέχει στης ιστορία του ναού της μουσικής, της Σκάλας του Μιλάνου.

Η πρώτη εμφάνιση της μεγάλης ντίβας της όπερας στη Σκάλα πραγματοποιήθηκε το 1950, όπου αντικατέστησε τη Ρενάτα Τεμπάλντι σε μια παραγωγή της «Αΐντα». Από τότε και για μία δεκαετία περίπου η Σκάλα μεταμορφώνει την Κάλλας προσφέροντάς της μεγάλη αναγνώριση και αποθέωση....

Μια δεκαετία κατά την οποία η Κάλλας, αναβίωσε ξεχασμένους ρόλους, επέβαλε την κομψότητα της και παράλληλα το μοναδικό δραματικό της ύφος και ανανέωσε το ρεπερτόριο της Σκάλας, ζωντανεύοντας το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο την λάτρεψε σαν θεά της όπερας, για την λυρική σκηνή...

Στο Μέγαρο θα δούμε δώδεκα κοστούμια που φέρουν την υπογραφή του εξαιρετικού σκηνογράφου και ενδυματολόγου Νικολά Μπενουά: Λαίδη Μάκβεθ στην όπερα «Μάκβεθ», Ελισάβετ στο «Βαλουά», Φεντόρα Ρομάζοφ από τη «Φεντόρα», Αννα Μπολένα από το ομότιτλο έργο, Ιφιγένεια από την «Ιφιγένεια εν Ταύροις», Αμέλια από τον «Χορό των Μεταμφιεσμένων» και Παυλίνα από τον «Πολύευκτο».

Στην έκθεση θα υπάρχουν και κουστούμια άλλων σχεδιαστών όπως το μεταξωτό ζωγραφισμένο στο χέρι, κοστούμι της Μήδειας από τη «Μήδεια» από τον ενδυματολόγο Σαλβατόρε Φιούμε, κοστούμια του Πιέρο Τζούφι για την Αλκηστη από την «Αλκηστη», για την Ιουλία από την «Εστιάδα» και την Ιμογένη από τον «Πειρατή». Την έκθεση ολοκληρώνουν δύο υπέροχα κοστούμια του Φράνκο Τζεφιρέλι, για τη Φιορίλα από τον «Τούρκο στην Ιταλία».

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιείται και η όπερα του Ντονιτσέττι «Μαρία Στουάρντα» στο Μέγαρο Μουσικής.

Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι την Παρασκευή 8 Μαΐου 2011
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο
210-7282333
www.megaron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: