Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

"Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ"


1627840
"Είμαστε προσηλωμένοι στην προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου έστειλε “μήνυμα φιλίας, καλής γειτονίας και κοινής μοίρας” και τόνισε ότι “όλος ο κόσμος θα μπορεί να δει στο πολύ εγγύς μέλλον την άριστη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας”.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την ελληνική θέση ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. 

Το πλαίσιο, είπε, είναι σαφές, βασισμένο στο Διεθνες Δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για “νέα φάση” στη συνεργασία, μακριά από τα “παλιά στερεότυπα” των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ερωτηθείς για την “αμφισβήτηση εδαφικού καθεστώτος ελληνικών νησιών ή βραχονησίδων”, με αφορμή τοποθέτησή του για το Καστελόριζο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής", ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο Καστελόριζο, λέγοντας ότι δεν αμφισβητείται ότι είναι ελληνικό νησί. "Το μήνυμά μου είναι ότι η Τουρκία έχει θετική προσέγγιση στην επίλυση στο Αιγαίο", είπε. 

Ειδικά ως προς το Καστελόριζο, σημείωσε ότι η τοποθέτησή του είναι “απόλυτα γεωγραφική”, προσθέτοντας ότι “η Ελλάδα έχει τις δικές της τοποθετήσεις, αλλά πρέπει να συζητούνται τα θέματα ανοιχτά”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: