Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Υποθαλάσσιο τούνελ στο Βόσπορο,φτιάχνουν οι Τούρκοι.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Yποθαλάσσιο τούνελ που θα διασχίζει το Βόσπορο σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι Τούρκοι, όπου από αυτό θα περνούν τα αυτοκίνητα. 

Σήμερα ήδη κατασκευάζεται υποθαλάσσιο τούνελ για τον σιδηρόδρομο.



Το έργο δημοπρατήθηκε το 2009 και μειοδότης αναδείχθηκε τουρκο-κορεατική κοινοπραξία. 


Το υποθαλάσσιο τούνελ που θα κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο Ευρώ θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και οι κατασκευαστές θα το παραδώσουν στο κράτος μετά από 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς καθημερινά θα μπορούν να το χρησιμοποιούν 85 χιλιάδες αυτοκίνητα που θα κατευθύνονται από την Ευρώπη στην Ασία και αντίστροφα. 

Το υποθαλάσσιο τούνελ μπορεί να κατασκευαστεί σε 55 μήνες. 

Ηδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων και έχει φτάσει στο σημείο της κατασκευής.

Το έργο θεωρείται σημαντικό καθώς σήμερα στις ώρες αιχμής στις δυο γέφυρες του Βοσπόρου δημιουργείται τεράστιο "μποτιλιάρισμα" με το χρόνο αναμονής στους δρόμους για να περάσει κάποιος τις γέφυρες, να ξεπερνά τα 120 λεπτά.


Οι κατασκευαστές του υποθαλάσσιου τούνελ υποστηρίζουν οτι ο χρόνος για να διασχίσει κανείς το Βόσπορο με το τούνελ θα πέσει στα 12 λεπτά και επιπλέον θα μειωθεί η κίνηση στις γέφυρες.

Τα έργα αυτά θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας, καθώς ηξ πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης αυξάνεται κάθε χρόνο περίπου κατά 500.000 κατοίκους και το 2023 ο πληθυσμός προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τους 20 εκατομμύρια κατοίκους!! 

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: