Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Νταβούτογλου: «Να μην θεωρούν (οι Έλληνες) την παρουσία τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών ως επιθετική


 
Πρόταση για την άρση των αποφάσεων του ελληνικού και του τουρκικού κοινοβουλίου για το ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια πραγματοποίησε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι η σχετική απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου, δηλαδή η πρόταση λήψης των μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα στρατιωτικά, επί του ενδεχόμενου επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, δεν συνιστά casus belli, αλλά απαντά σε προηγούμενη απόφαση της ελληνικής βουλής. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών η προηγηθείσα απόφαση της ελληνικής βουλής, καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια.

Επίσης ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για «νέο καθεστώς στο Αιγαίο», με στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και των δύο λαών, ενώ χαρακτήρισε το Αιγαίο ως «τη δυσκολότερη θάλασσα του κόσμου».

Ακόμη ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα, όπως επίσης ότι οι υπερπτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται μείωση της έντασης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο θετικό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι στη μείωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία συμβάλλουν οι πολύ συχνές επαφές ανάμεσα στους πρωθυπουργούς και στους υπουργούς Εξωτερικών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ωστόσο ο κ. Ντατούτογλου, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω προκαλώντας, αφού ζήτησε από τους Έλληνες να μην θεωρούν την παρουσία τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών ως επιθετική, σε βάρος της Ελλάδας ενέργεια.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: