Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ελλάδα: Συνάντηση, του Δ. Αβραμόπουλου με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών - "Μοναδικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών, η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας", τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ

 Ελλάδα: Συνάντηση, του Δ. Αβραμόπουλου με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών - "Μοναδικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών, η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας", τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ



Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Στη συνάντηση - διάρκειας μίας ώρας και είκοσι λεπτών - από τη Ν.Δ. συμμετείχαν επίσης ο Τομεάρχης Εξωτερικών κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου κ. Άγγελος Υψηλάντης.

Από τουρκικής πλευράς μετείχαν ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Χαλίτ Τσεβίκ και ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Χασάν Γκογκούς.
   
Μετά τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Τομεάρχης Εξωτερικών κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Είχαμε μια εγκάρδια και φιλική συζήτηση. Είναι γνωστό ότι με τον κ. Νταβούτογλου γνωριζόμαστε πάρα πολύ καιρό και τον παρακάλεσα να μεταφέρει θερμό χαιρετισμό στον φίλο, Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα, που αφορούν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και βεβαίως, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Είναι γνωστό -και είναι πάγια θέση μας- ότι ενθαρρύνουμε την προώθηση πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την άλλη μεριά όμως, επαναλάβαμε για μια ακόμα φορά, τις πάγιες και σταθερές ελληνικές θέσεις για όλα τα ζητήματα, πάντοτε σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει παρά μονάχα ένα πρόβλημα προς διευθέτηση. Αυτό του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

    Συζητήσαμε, επίσης, και για άλλα διμερή ζητήματα, όπως είναι η παράνομη μετανάστευση.
    Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση -και εκεί επιμείναμε- στην επίλυση του Κυπριακού, που θεωρούμε ότι είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα για ακόμα πιο βαθιές και προχωρημένες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. 

Συζητήσαμε, επίσης, και για το θέμα της ΑΟΖ.
    Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα το AKP και τη ΝΔ.

    Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση την οποία κλείσαμε, ανανεώνοντας αμοιβαία, την επιθυμία για μια νέα συνάντηση στο μέλλον.

    Σε ότι αφορά, την ΑΟΖ και το Καστελόριζο, διατύπωσα με σαφήνεια την ελληνική θέση και δεν αφέθηκε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: