Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Εδώδιμα και αποικιακά


Γράφει η
Ντίνα Εξάρχου
Ταξιδεύοντας από την Αθήνα για τα Γιάννενα αναρωτιέμαι πάντα: Ποια είναι η χρησιμότητα μιας γέφυρας του 21ου αιώνα που ενώνει δύο τριτοκοσμικούς αυτοκινητόδρομους;

Μιλάω για την γέφυρα Ρίου-Αντιρίου που συνδέει δύο οδικές καρμανιόλες: Την Κορίνθου-Πατρών και την Αντιρρίου-Ιωαννίνων.

Ισχυρίζονται κάποιοι ότι αυτή η γέφυρα είναι ένα μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Τρικούπη που ονειρευόταν την ζεύξη Ρίου-Αντιρίου για να περνάει το τρένο που θα πήγαινε στην Ήπειρο.

Δώρο άδωρο για την ψυχή του Χαρίλαου αφού το τρένο δεν πρόκειται να περάσει από τη γέφυρα (δεν μπορεί να περάσει) στον αιώνα τον άπαντα.

Δώρο άδωρο και πανάκριβο για έναν πτωχευμένο παλιό πρωθυπουργό και ένα πτωχευμένο σύγχρονο κράτος.

Το συνολικό κόστος της γέφυρας ήταν 740 εκατομμύρια ευρώ.

Το 10% (74 εκατομμύρια ευρώ) το έβαλε η κοινοπραξία που κατασκεύασε τη γέφυρα και την εκμεταλλεύεται.

Το 40% (296 εκατομμύρια ευρώ) το έβαλε το ελληνικό Δημόσιο.

Το 50% (370 εκατομμύρια ευρώ) το έβαλε πάλι το ελληνικό Δημόσιο με δάνειο που πήρε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα εκμεταλλεύετ
αι τη γέφυρα εισπράττοντας διόδια μέχρι το 2039 (35 χρόνια).Σημειωτέον ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια πήρε τα λεφτά της πίσω και όταν λήξει η 35ετία θα έχει εισπράξει 1,7 δις ευρώ!

Αναρωτιούνται όσοι γνωρίζουν τις παραπάνω λεπτομέρειες: Γιατί δεν έφτιαξε τη γέφυρα το ελληνικό κράτος μόνο του για να την εκμεταλλεύεται αυτό και να εισπράττει εκείνο τα διόδια; Γιατί έβαλε μέσα στο σπίτι του την κοινοπραξία που έδωσε ψίχουλα και κερδίζει καρβέλια;

Η απάντηση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία βλέπει τις δημόσιες επενδύσεις των κρατών-μελών της όπως βλέπει ο διάβολος το λιβάνι. Η Ε.Ε. προτιμά τα "υποδειγματικά αναπτυξιακά έργα" (σαν τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που γίνονται με "συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα" δηλαδή με συμβάσεις που κάποτε τις έλεγαν "αποικιακές".

Το πόσα "εδώδιμα" εισέπραξαν οι επιφανείς λαμπαδηδρόμοι που έτρεξαν στα εγκαίνια της γέφυρας είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και φοβάμαι πολύ καλύτερα κρυμμένο από το ευαγγέλιο του Ιούδα.


http://www.elzoni.gr/html/ent/154/ent.7154.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: