Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η επέµβαση κατά του Καντάφι «Η Ελλάδα οφείλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις»

 http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=17775755&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h=


Γιώργος: Το εθνικό µας συµφέρον είναι η ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας µας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δηµοκρατίας απέσπασε, χθες στη Βουλή, η στάση της Ελλάδας στην παρέµβαση της διεθνούς κοινότητας στη Λιβύη.

Ο Πρωθυπουργός, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, υπερασπίστηκε πλήρως τη θέση του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που το χαρακτήρισε ως «το κατ’ εξοχήν αρµόδιο όργανο» και τόνισε ότι«η απόφαση είναι απολύτως συµβατή µε το διεθνές δίκαιο για την οποία κανένα µέλος του Συµβουλίου δεν έθεσε βέτο». 

Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου σηµείωσε ότι«δεν ήταν απόφαση του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε., ούτε της Δύσης, αλλά µια απόφαση µε ευρύτατη συναίνεσηµετά την έκκληση του Αραβικού Συνδέσµου».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δηµήτρης Αβραµόπουλος ο οποίος, αντικαθιστώντας τον Αντώνη Σαµαρά λόγω της απουσίας του στις Βρυξέλλες, υποστήριξε πως «η Ελλάδα ορθά στηρίζει την εφαρµογή του ψηφίσµατος του Συµβουλίου Ασφαλείας και παρέχει διευκολύνσεις στις συµµαχικές δυνάµεις λειτουργώντας υποστηρικτικά». 
 
Νωρίτερα οΓιώργος Παπανδρέου επεσήµανε ότι «τοεθνικό µας συµφέρον είναι η ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας µας χωρίς σκοπιµότητες και τη λογική των δύο µέτρων και των δύο σταθµών» και συνέδεσε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης µε το Κυπριακό και τα Σκόπια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν µπορούµε να αντιτασσόµαστε στις αποφάσειςτου ΟΗΕ και να τις επικαλούµαστε γι’ αυτά τα δύο θέµατα».

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα µας δεν συµµετέχει στους βοµβαρδισµούς,δεν διαθέτει µαχητικά αεροσκάφη και πως«σέβεται και τιµά τη φιλία που έχει κτίσει µε τους αραβικούς λαούς».
 
Παράλληλα, σηµείωσε ότι επειδή βρίσκεται σε κοµβικό σηµείο σε σχέση µε τις εξελίξεις στην περιοχή δενθα µπορούσε ναείναι απούσα,αλλά αντίθετα «οφείλει ναείναι παρούσα για να αποφευχθούν διαδικασίες που θα οδηγούσαν σε µια ευρύτερη αποσταθεροποίηση και καταστολή των εξεγέρσεων µε προσφυγιά».

Σε ανάλογους τόνουςο Δηµήτρης Αβραµόπουλοςυποστήριξε ότι η χώρα µας «δεν πρέπει να είναι ουραγός των εξελίξεων αλλά δύναµη πρωτοβουλίαςµε συγκεκριµένες προτάσεις καιξεκάθαρες θέσεις» και εξέφρασε την άποψη ότι «µπορούµε να κερδίσουµεαπό τις εξελίξεις τηρώντας τις συµβατικές µας υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συµµετοχή µας στους διεθνείς οργανισµούς».


Αντίθετα, η γενική γραµµατέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα µίλησε για διεθνές δίκαιο που – όπως είπε – «γίνεται λάστιχο κατά το δοκούν» και αναρωτήθηκε γιατί οι κυβερνήσεις των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων δενχρησιµοποιούν τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό, το Αιγαίο και το Παλαιστινιακό. 
 
Για «φαρισαϊσµό και υποκρισία της διεθνούς κοινότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης υπενθυµίζονταςότι δεν παρενέβη, πριν από µερικά χρόνια, για να σώσει 1,5 εκατ.κατοίκους της Ρουάνταςαπό τη σφαγή. 

Ιδιαίτερα επικριτικός ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε µορφή στήριξηςτης χώρας µας στον πόλεµο της Λιβύης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνησηπου δεν έθεσε το θέµα της συµµετοχής µας προς έγκριση από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: