Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Οι ΗΠΑ δεν δίνουν στη Τουρκία τους κωδικούς των F-35.

 Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χαρακτηριζονται από καχυποψία της Ουάσιγκτον προς τη κυβέρνηση Ερντογάν. 

Το "σπάσιμο" του άξονα Τουρκίας-Ισραήλ, τα ανοίγματα του Ερντογάν στον αραβικό κόσμο και κυρίως οι όλο και συχνότερες επαφές του με τον Αχματινετζάντ και το Ιράν,έχουν προκαλέσει δυσπιστία σε πολλούς κύκλους της Ουάσιγκτον.

Πριν από μερικούς μήνες αμερικανοί γερουσιαστές είχαν ζητήσει να μην πουλήσουν οι ΗΠΑ τα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 για τα οποία υπάρχει συμφωνία Άγκυρας-Ουάσιγκτον. 


Αιτιολογούσαν δε αυτή τους την απαίτηση ,εκφράζοντας φόβους για το πως θα αξιοποιήσει την τεχνολογία των αεροσκαφών η Τουρκία και κυρίως που μπορεί να την παραχωρήσει!

Όπως γράφουν τουρκικές εφημερίδες, οι φόβοι των αμερικανών εκφράζονται έμπρακτα προς την Άγκυρα.


Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει απορρίψει επανηλειμμένα το τουρκικό αίτημα για παραχώρηση των κωδικών πτήσεως των αεροσκαφών. 

Η Άγκυρα μνημονεύει συνεχώς τα 16 δις δολάρια της συμμετοχής της σ΄ αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ενεργά ως συμπαραγωγός χώρα,αλλά η Ουάσιγκτον δεν δείχνει να κάμπτεται.

Οι αμερικανοί δεν πρόκειται όπως όλα δείχνουν να μοιραστούν τα "μυστικά' της τεχνολογίας του F 35  με την Άγκυρα.

Πάντως οι αμερικανοί ακολούθησαν την ίδια τακτική ακόμη και απέναντι σε έμπιστους συμμάχους,όπως η Βρετανία, η οποία χρειάστηκε να απειλήσει με αποχώρηση από το πρόγραμμα για να πάρει τις πληροφορίες.


Η Τουρκία που έχει παραγγείλει ήδη 100 αεροσκάφη δεν έχει αυτή την δυνατότητα.

Οι γείτονες συμμετέχουν στη συμπαραγωγή του αεροσκάφους μαζί με Αγγλία,Δανία,Νορβηγία,Αυστραλία και Καναδά.


Αν και είχαν προϋπολογίσει ότι κάθε αεροσκάφος θα κοστίσει 60 εκατομμύρια δολάρια,το κόστος ανά μονάδα έχει εκτοξευτεί στα 160 εκατομμύρια! 

Οι πρώτες παρδόσεις είχαν οριστεί για το 2015,κάτι που λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στο πρόγραμμα,μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: