Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Δυνάμεις της FRONTEX και στη Βουλγαρία

Η κρίση στη Λιβύη και η απειλή υποδοχής χιλιάδων μεταναστών δείχνει να αλλάζει στη στάση της ΕΕ…

 Το ήδη υπάρχον μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας που προωθείται προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα χάρη στους λαθρεμπόρους, ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει πρόσθετα μέτρα με την αποστολή δυνάμεων της FRONTEX στην Ελλάδα.



Το τελευταίο διάστημα η κρίσιμη κατάσταση κυρίως στις χώρες της Βόρειας Αφρικής ενέτεινε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Η απόφαση που έλαβε η Ε.Ε. για ενίσχυση της Ιταλίας και της Ιταλίας, επεκτάθηκε και στη Βουλγαρία, η οποία αναμένεται να αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα. Οι δυνάμεις της FRONTEX θα αναπτυχθούν στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα. Αν και η Βουλγαρία απέτυχε να γίνει αποδεκτή ως μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου αυτού.


Παρά τα θετικά του στοιχεία, όπως η ελεύθερη διακίνηση, δημιουργεί και κάποιες παρενέργειες, όπως είναι η αυξημένη λαθρομετανάστευση, δεδομένου ότι εντός της Ζώνης Σένγκεν δε διεξάγονται τελωνειακή έλεγχοι, άρα είναι δυσκολότερα να εντοπιστούν παράνομα εμπορεύματα ή λαθρομετανάστες.

Ωστόσο, θεωρείται ότι εντός του έτους θα έχει επιτύχει τα κριτήρια ένταξής στη συνθήκη.

   

 Defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: