Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

YΦΥΠΕΞ: “Η Ελλάδα έκανε αυτό που δεν μπόρεσαν πολλοί άλλοι”


 Η αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση απελευθέρωσης των 3 αξιωματικών του Ολλανδικού Βασιλικού Ναυτικού ξεκίνησε με την άφιξη στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου της Λιβύης Mohamed Tahir Siala, με τον οποίο συμφωνήθηκαν οι όροι παράδοσης. 

Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τον απεσταλμένο του Qaddafi ήταν τόσο έντονο που μετά τo πέρας της συνάντησης κατέφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αμερικανός πρέσβης. 

Κατόπιν συντονισμού του υπουργείου Εξωτερικών με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το μεταγωγικό  αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (s/n 743) απογειώθηκε περίπου στις 19:30 το βράδυ από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Τρίπολη.

Παράλληλα, από την Ιταλία είχαν απογειωθεί δυο αεροσκάφη AWACS για να υποστηρίξουν την επιχείρηση και να παρακολουθούν την εξέλιξή της και από τη Σούδα αμερικανικό αεροσκάφος υποκλοπής σημάτων RC-135W. 

Το ελληνικό αεροσκάφος μετέβη απευθείας στο αεροδρόμιο Ymmaitiqah της Τρίπολης της Λιβύης απ’όπου παρέλαβε συνολικά 15 άτομα, τα οποία μετέφερε στον Διεθνή αερολιμένα “Ελευθέριος Βενιζέλος” στις 05:40 της επομένης ημέρας. 



«Καταφέραμε με επιτυχία να διαπραγματευτούμε την απελευθέρωση των τριών Ολλανδών πεζοναυτών και είχαμε και τη δυνατότητα να φέρουμε και 12 άτομα, Έλληνες και Λίβυους συγγενείς, με μία επιχείρηση, ενός C-130. 

Η πατρίδα μας μπόρεσε για μία ακόμα φορά να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλοί άλλοι» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: