Η διαχρονική μοναδικότητα της Κωνσταντινούπολης
Πράσινα μάρμαρα από την Κάρυστο, ροδόχροα με λευκές φλέβες από τη Φρυγία, ανοιχτόμαυρα με γαλάζιες φλέβες από τον Βόσπορο, κόκκινα με λευκά στίγματα από τη Θήβα της Αιγύπτου... Διακοσμητικό υλικό πρώτης τάξης από πολύτιμες πέτρες, χρυσάφι και ασήμι.
Ολα αυτά στον ναό τον αφιερωμένο στην «Του Θεού Σοφία». Πέντε χρόνια, δέκα μήνες και τέσσερις ημέρες χρειάστηκαν για το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας. Εργάστηκαν δέκα χιλιάδες εργάτες και τεχνίτες, ενώ ο ίδιος ο Ιουστινιανός επέβλεπε την πορεία των εργασιών.
Το συνολικό κόστος για το χτίσιμο έφτασε τα 360 εκατομμύρια χρυσές δραχμές.
«Νενίκηκά σε, Σολομών»
«Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντι με τοιούτον έργο επιτελέσας. Νενίκηκά σε, Σολομών» αναφώνησε -κατά την παράδοση- με ασυγκράτητο ενθουσιασμό ο Ιουστινιανός όταν πρωτοαντίκρισε το επιβλητικό εσωτερικό με τον άπλετο φωτισμό.
Από τα 100 παράθυρα και τα 1.000 καντήλια το φως να αντανακλά στους 107 κίονες από λευκά και πολύχρωμα μάρμαρα και μαζί με τον πλούσιο διάκοσμο, φανταστείτε πόσο θαυμαστή, πόσο εκπληκτική και απερίγραπτη υπερκόσμια ατμόσφαιρα παρουσίαζε αυτός ο ναός.
Οι Βυζαντινοί τον αποκαλούσαν «επίγειο ουρανό ή δεύτερο στερέωμα», «αγγέλων την των χειρών του Θεού ποίησιν».
Η Αγία Σοφία είναι έργο του αρχιτέκτονα Ανθέμιου από τις Τράλλεις, που θεωρείται ο ικανότερος του αιώνα.
Πρώτος απ' όλους τους Ελληνες χρησιμοποίησε τη δύναμη του ατμού - «ένας άνδρας ικανός να μιμηθεί σεισμούς και κεραυνούς» λέει ο Αγαθίας.
Συνεργάτες του ήταν ο Ισίδωρος από τη Μίλητο και ο Ιγνάτιος, που είχε αποκαταστήσει τον Αυγουστεώνα, αρχιτέκτονες σχεδόν ισάξιοι του Ανθέμιου σε ικανότητα και φήμη.
Σήμερα, η Αγία Σοφία έχει συληθεί και ώς έναν βαθμό παραμορφωθεί. Εξωτερικά έχουν προστεθεί τέσσερις μιναρέδες και εσωτερικά έχουν καλυφθεί τα μωσαϊκά μεε σοβά.
Το 1935 μετατράπηκε μάλιστα σε μουσείο.
Οι προσκυνητές, επισκεπτόμενοι την Αγιά-Σοφιά ως τουρίστες, σκύβουν και φιλούν το χώμα της, που πάτησαν πλήθος Αγίων Πατέρων και ιερέων, ευσεβέστατων αυτοκρατόρων και εκατομμυρίων λαού που λειτουργήθηκαν σ' αυτό το κόσμημα, νιώθοντας μέσα τους τη φωνή του λαϊκού θρύλου...
Στην πόλη του «μαρμαρωμένου βασιλιά» δεν θα συναντήσετε μόνο την Αγία Σοφία. Σας πήγαμε πρώτα εκεί γιατί τα μάτια κάθε ταξιδιώτη στην αλλοτινή Βασιλεύουσα αποζητούν να διακρίνουν το περίγραμμά της, ενώ κάθε διήγηση για δοξασίες και θρύλους που την περιβάλλουν καταναλώνεται με δίψα.
Η αύρα της Πόλης δεν περιγράφεται με λόγια…
Χρώματα του ηλιοβασιλέματος στον Βόσπορο, μυρωδιές που σε μεθούν, γεύσεις που σε ζαλίζουν. Από τη γέννησή της η Κωνσταντινούπολη κουβαλάει τη λάμψη της αρχαίας «μητέρας» της, της Ρώμης.
Υπήρξε πρωτεύουσα της Τουρκίας μέχρι το 1923 και αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της χώρας. Διαιρείται σε τέσσερα διαμερίσματα: την κυρίως πόλη, την περιοχή ανατολικά του Κεράτιου κόλπου, τα προάστια, τα Πριγκιποννήσια.
Βρίσκεται στο ακραίο ανατολικό σημείο της τουρκικής Θράκης και στο ακραίο βορειοδυτικό σημείο της ασιατικής Τουρκίας, εκεί που ενώνεται ο Εύξεινος Πόντος με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Στην περιοχή που εκτείνεται η πόλη υψώνονται εφτά λόφοι που διαχωρίζουν φυσικά τις διάφορες περιοχές της. Το ψηλότερο μέρος (στην περιοχή της πύλης της Αδριανούπολης) βρίσκεται σε ύψος 77 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο Κεράτιος κόλπος οροθετεί τη φυσική διαίρεση της πόλης. Είναι μια στενόμακρη υδάτινη λωρίδα που ξεκινά από βόρεια και εκτείνεται σε μήκος 7,5 χλμ. μέχρι το ακρωτήρι του Σεράι Μπουρνού. Από τα αρχαιότατα χρόνια έχει διαμορφωθεί σε λιμάνι της πόλης.
Ο Βόσπορος έχει μήκος 31,5 χλμ. και το βάθος του φτάνει περίπου τα 60 μ.
Η Θάλασσα του Μαρμαρά (στα νότια) αποτελεί το φυσικό πέρασμα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και το σημείο επαφής δύο θαλασσών, του Εύξεινου Πόντου και του Αιγαίου Πελάγους.
Η Κωνσταντινούπολη πήρε το όνομά της από τον αυτοκράτορα Μεγάλο Κωνσταντίνο (273 - 335) και η ονομασία αυτή κατακυρώθηκε για αιώνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ντερ Σαδέτ ή Πόλη της ευτυχίας, Ιστανμπούλ που αποτελεί παραφθορά της φράσης «εις την Πόλιν», όπως κι αν την ακούσετε, η Πόλη είναι μία και μοναδική. Το ιστορικό κέντρο της ανθρωπότητας για 1.593 χρόνια.
Επισκεφθείτε κάθε γωνιά της και βυθιστείτε στην Ιστορία της:
- Το Παλάτι του Πορφυρογέννητου. Βρίσκεται κοντά στη Μονή της Χώρας. Εκεί πραγματοποιούνταν οι τοκετοί των αυτοκρατορισσών του Βυζαντίου. Τα παιδιά που γεννιόντουσαν σε αυτό το οίκημα έφεραν τον τίτλο του πορφυρογέννητου, το οποίο σήμαινε ότι γεννήθηκαν όταν ο πατέρας τους ήταν ήδη αυτοκράτορας.
- Το ανακτορικό συγκρότημα Τοπ Καπί, που άρχισε να χτίζεται λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, και αποτέλεσε την επίσημη έδρα του σουλτάνου έως τον 19ο αιώνα. Συγκροτείται από πολλά οικοδομήματα, κήπους και περίπτερα, όπου διασώζονται ιστορικά κειμήλια. Ανάμεσα στα οικοδομήματά του ξεχωρίζουν το πηγάδι του Αχμέτ ΙΙΙ (1728) με τις μαρμάρινες διακοσμήσεις και τους πέντε τρούλους, το θησαυροφυλάκιο, που αποτελείται από τέσσερις αίθουσες και στεγάζει θησαυρούς των Οθωμανών σουλτάνων, η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, μία από τις πιο παλιές εκκλησίες της Πόλης, την οποία οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν ως οπλοστάσιο. Στο Τοπ Καπί λειτουργεί ένα μουσείο με την ονομασία Παλάτι Τοπ Καπί.
- Τα ιστορικά τζαμιά της πόλης, όπως το Σουλτάν Αχμέτ (1609-1616), που ονομάζεται και Μπλε Τζαμί, το Μπεγιαζίτ (1501-1506), το Σουλεϊμανιέ (1550-1557), που κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σινάν και είναι ένα από τα πιο ονομαστά ισλαμικά ιερά μνημεία, το καινούριο τζαμί (1597-1663), το τζαμί του πρίγκιπα (1544-1548) που είναι έργο επίσης του Σινάν, καθώς και το Μιχριμάχ (1550), χτισμένο στη θέση της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.
- Το Φανάρι, συνοικία της Κωνσταντινούπολης στη νότια πλευρά του Κεράτιου κόλπου.
Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς η συνοικία παραχωρήθηκε στους Ελληνες και το 1603 εγκαταστάθηκε στην περιοχή αυτή το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Φανάρι στα τέλη του 17ου αι. εξελίχθηκε σε πολιτισμικό και θρησκευτικό κέντρο του Ελληνισμού.
Εκεί βρίσκονται η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο και το Μαράσλειο Δημοτικό Σχολείο.
Τον Δεκέμβριο του 1989 έγιναν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Πατριαρχείου, το οποίο ανεγέρθη στη θέση του παλιού, που καταστράφηκε από φωτιά το 1941.
- Το Σκεπαστό Παζάρι, έκτασης 200.000 τ.μ., στα πολλά σοκάκια του οποίου στεγάζονται εμπορικά καταστήματα. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης.
- Τα τείχη της πόλης, που κατασκευάστηκαν την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου (408-450) και στη συνέχεια επεκτάθηκαν από άλλους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, καθώς και από Φράγκους και Οθωμανούς.
Σήμερα, σώζονται μεγάλα τμήματα του τείχους, το οποίο ήταν διπλό με αρκετές πύλες (Κερκόπορτα, Χρυσή Πύλη, Πύλη του Ρωμανού κ.ά.) και το οχυρό επταπύργιο που αργότερα ονομάστηκε από τους Οθωμανούς Γεντικουλέ.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο ή Μουσείο Αντικών, που στεγάζει σαρκοφάγους, αρχαία γλυπτά, κεραμικά, νομίσματα και έργα πλαστικής από τον Μεσαίωνα και τη νεότερη εποχή.
- Το Μουσείο Ανατολίτικων Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές σε ολόκληρη την Απω Ανατολή.
- Το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης, που περιέχει ταφόπετρες, πλάκες με επιγραφές, κιονόκρανα, σαρκοφάγους, κεραμικά, κοράνια, δοχεία καπνίσματος, συλλογή σελτζουκικών και οθωμανικών χαλιών κ.ά.
- Τα ερείπια του παλατιού των Βλαχερνών. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένας πύργος, γνωστός ως φυλακή του Ανεμά, μια ταράτσα ανατολικά και ένας άλλος πύργος νότια της ταράτσας γνωστός ως Πύργος του Ισαάκ Αγγέλου. Οι απαρχές του παλατιού αυτού πάνε μακριά, στο 500 μ.Χ.
- Το Ανάκτορο του Βουκολέοντος.
Αποτελούσε συνέχεια του Μεγάλου Παλατιού. Βρίσκεται κοντά στον ναό του Σεργίου και Βάκχου. Χτίστηκε από το Θεοδόσιο τον Β΄ τον Μικρό γύρω στο 400 με 450 μ.Χ.
Το ανάκτορο αυτό έβλεπε στην Προποντίδα και ήταν χτισμένο πίσω από τα παράλια τείχη. Τα νερά από το μικρό ιδιωτικό λιμάνι έφταναν μέχρι το παλάτι και επέτρεπαν στον αυτοκράτορα να επιβιβάζεται στην αυτοκρατορική λέμβο.
- Τη Βασιλική Κινστέρνα. Πρόκειται για μια υπόγεια δεξαμενή ύδρευσης, ένα θαύμα της βυζαντινής μηχανικής. Κατασκευάστηκε από τον Κωνσταντίνο και επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού. Το νερό έφτανε εδώ με αγωγούς από τον Εύξεινο Πόντο. Η δεξαμενή αυτή φτιάχτηκε για να υδροδοτείται η πόλη σε περίπτωση πολιορκίας.
- Τον Ιππόδρομο Ατ Μεϊντανί, που σημαίνει η πλατεία των αλόγων. Ο ιππόδρομος ήταν ένα τεράστιο στάδιο που αποτελούσε την καρδιά της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης και κατ’ επέκταση της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
- Τη Στήλη του Κωνσταντίνου. Αυτή η στήλη είναι φτιαγμένη από πορφυρίτη λίθο της Ηλιουπόλεως της Αιγύπτου και την ανάρτησε ο Μέγας Κωνσταντίνος το 330 μ.Χ. με αφορμή τους εορτασμούς για την ανακήρυξη της Κωνσταντινούπολης ως πρωτεύουσας.
Βαρκάδα στον Βόσπορο
Την περίοδο της Ανοιξης η Κωνσταντινούπολη σε μαγεύει. Καιρού θέλοντος λοιπόν, επιβάλλεται να κάνετε βαρκάδα στον Βόσπορο και στα Πριγκιποννήσια. Κατεβείτε στο λιμάνι Εμίνονου και αγοράστε ένα εισιτήριο για το πλοίο της γραμμής. Στην κρουαζιέρα αυτή θα δείτε τα εναπομείναντα «γυαλιά του Βοσπόρου», τα οποία είναι ξύλινες παραθαλάσσιες επαύλεις, που ανήκαν σε πλούσιους κατοίκους της Πόλης, Ελληνες, Εβραίους, Φραγκολεβαντίνους και Τούρκους.
Προτού αποχαιρετήσετε την Πόλη, μην παραλείψετε να τιμήσετε ένα από τα τούρκικα χαμάμ της. Ετσι, θα έχετε τον καλύτερο επίλογο για να νιώσετε πλήρεις και ταυτόχρονα ανανεωμένοι.
ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ: Μπορείτε να απολαύσετε σχεδόν παντού την εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα. Δοκιμάστε σαλάτα με θαλασσινά, cafe creme μπριζόλα από βοδινό κρέας και κρέπα με σολομό και σπανάκι. Τυπικό τουρκικό φαγητό είναι το κεμπάπ. Παραδοσιακό τουρκικό ποτό θεωρείται η ρακή, η οποία αποκαλείται «γάλα του λιονταριού» από τους ντόπιους. Φυσικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τουρκικό καφέ και από γλυκά, μπακλαβά.
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: «Barcelo Eresin Tokapi». Το εντυπωσιακό αυτό ξενοδοχείο βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Κωνσταντινούπολης. Τηλ.: (212) 6311212. Fax: (212) 6313702.
«Black Bird»: Προσφέρει όλες τις ανέσεις και φιλικό και εξυπηρετικό περιβάλλον. Τηλ.: +30 2103225891. Fax: +30 2103250359.
«Akgun Istanbul». Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και σας προσφέρει την πολυτέλεια και τις ανέσεις που θα κάνουν τη διαμονή σας υπέροχη. Τηλ.: +30 210 3225891. Fax: +30 2103250359.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Η Αθήνα συνδέεται με την Πόλη αεροπορικώς και η πτήση διαρκεί μία ώρα. Μπορείτε όμως να πάτε και οδικώς με πούλμαν ή με Ι.Χ.
ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, η Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους καταλληλότερους προορισμούς.
Πάσχα στην αλλοτινή Βασιλεύουσα σημαίνει κατάνυξη και Πατριαρχείο.
Ολες οι λειτουργίες τελούνται ευλαβικά και μάλιστα από τον ίδιο τον Πατριάρχη, στο Φανάρι.
Ομως, κάτω από τη φωτισμένη γέφυρα του Βοσπόρου, με το φως των κεριών να τρεμοπαίζει από το θαλασσινό αεράκι, το «Χριστός Ανέστη!» θα σας αφήσει στην ψυχή το Θείο Μεγαλείο του!
ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου