ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΜΠΡΟΣ»
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΣΤΟ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΒΩΞΙΤΗ, ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ» ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες «Σκουριές»;
Ως γνωστόν σε αυτή την χώρα όλα κινούνται βάση λαδωμάτων, ξεπουλήματος, και πλιάτσικου, του οποίου τα οφέλη αποκομίζουν σε μόνιμη βάση κάποιοι συγκεκριμένοι λίγοι και «εκλεκτοί» εις βάρος των πολλών.
Η αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην Φωκίδα έχει να κάνει καταρχήν με τις απολύσεις εργατών από τα ορυχεία τα οποία υπάγονται σε εταιρία με την σημερινή ονομασία «ΚΕΡΝΕΟΣ».
Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου απλά, καθώς πίσω από την τελευταία σημερινή «βιτρίνα» κρύβονται πολλά και ενδιαφέροντα.
Στις 20 Φεβρουαρίου η Γαλλική Kerneos, η οποία έχει και το 54% της ΕΛΜΙΝ (κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης – Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος), ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% των μετοχών της «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες (Φωκίδα)/(Οδυσσέας Κυριακόπουλος).
Η οικογένεια Κυριακόπουλου, ήταν οι πάλαι ποτέ βασικοί μέτοχοι της S&B, που πλέον έχει περάσει στον έλεγχο της γαλλικής Imerys.
Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες που είδαν περιορισμένα το φως της δημοσιότητας το 2014, η οικογένεια Κυριακόπουλου παραχώρησε στην Γαλλική Kerneos τους «Ευρωπαϊκούς Βωξίτες» που μέχρι τότε της ανήκε.
Πολλές ήταν οι καταγγελίες, ότι η κίνηση αυτή είχε ως βάση την αποεπένδυση από την Ελλάδα ενός ακόμα πλουτοπαραγωγικού πόρου της πατρίδας μας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε μόλις στα 40 εκατ. ευρώ.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι για την εταιρεία «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.» είχε ενδιαφερθεί πριν από μερικά χρόνια και η εταιρία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, η οποία είχε προσφέρει 30 εκατ. ευρώ, έναντι αποτίμησης 61 εκατ. ευρώ που ζητούσε τότε η S&B.
Η «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.» είχε εξαιρεθεί απ’ το deal με την Imerys, και έτσι πουλήθηκε τελικά στην επίσης γαλλική Kerneos, μητρική της ΕΛΜΙΝ με την οποία τελικώς θα συγχωνευθεί η «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ» .
Με τον τρόπο αυτό η ΕΛΜΙΝ ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά βωξίτη.
Τι είναι η ΕΛΜΙΝ;
Ψάχνοντας στοιχεία για την εταιρία ΕΛΜΙΝ – Kerneos, (που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την S&B στην Φωκίδα των Δελφών), δεν θα βρούμε γενικά κάτι διαφορετικό από τις μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.
Για την ΕΛΜΙΝ εύκολα μπορούμε να πούμε ότι όπως κάθε τέτοιου είδους επιχείρηση, λειτουργεί με αποκλειστικό σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών της, αγνοώντας επιδεικτικά τον ανθρώπινο και περιβαντολογικό παράγοντα.
Υπό το πρίσμα αυτής της θεώρησης, το φυσικό περιβάλλον, (με κορωνίδα χαρακτηρισμένα μνημεία παγκόσμιου φυσικού κάλους, όπως δρυμοί, παρθένα δάση της Ελλάδας, μνημεία, αλλά και συνολικά η ίδια η γη των προγόνων μας), ουδόλως την απασχολούν.
Φυσικά, για αυτό δεν φταίει μόνον η πολυεθνική, αλλά και αυτοί που υπηρετούν τα συμφέροντά της.
Η ΕΛΜΙΝ και οι ανάλογες εταιρίες, δεν έχουν κανένα ενδοιασμό ούτε αναστολή, εφ όσον η ίδια η ελληνική πολιτεία τους επιτρέπει να μετατρέψουν σε σεληνιακό τοπίο την γη της Ελλάδος.
Απαιτούν από το κράτος τα πάντα, και αν αυτά τους δοθούν τα εκτελούν χωρίς την παραμικρή αναστολή.
Τέτοια δείγματα γραφής υπάρχουν τόσο απ την Οίτη όσο και από το Δ.Δ Καλλιέων.
Τι όμως ζητάει η ΕΛΜΙΝ και τα «παράγωγά» της από τον Δήμο των Δελφών;
Ισοπέδωση και καταστροφή
Εδώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια υπόθεση πριν από λίγα χρόνια, την οποία αποκαλύπτουν δύο έγγραφα σχετικά με την ταφόπλακα που παραλίγο να βάλει η ΕΛΜΙΝ σε κάθε ελπίδα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Εδώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια υπόθεση πριν από λίγα χρόνια, την οποία αποκαλύπτουν δύο έγγραφα σχετικά με την ταφόπλακα που παραλίγο να βάλει η ΕΛΜΙΝ σε κάθε ελπίδα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Το 2005 η ΕΛΜΙΝ έχει καταθέσει ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ) για την λειτουργία της σκάλας φόρτωσης που μέχρι πριν από τριάντα χρόνια (που διέκοψε την λειτουργία της) χρησιμοποιούσε η εταιρία Σκαλιστήρη.
Είναι οι εγκαταστάσεις την θέα των οποίων ο κάθε επισκέπτης μπορεί να «απολαύσει» κοιτώντας από οποιοδήποτε σημείο του κεντρικού παραλιακού δρόμου της Ιτέας.
Η ΕΛΜΙΝ είχε όλη την « καλή πρόθεση» να αναπτύξει δεύτερες εγκαταστάσεις όπως της S&B, ακόμη πιο κοντά και ορατά από την Μαρίνα και το λιμάνι.
Με κάποιον «μυστήριο» τρόπο σαν και αυτούς που συνοδεύουν τις ΜΠΕ της S&B, η πρόταση αυτή πήρε αρχικά έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού παρότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Ζώνη Β του επί τριάντα χρόνια προστατευόμενου από ξενοδοχειακές μονάδες και αγροτικές αποθήκες, Δελφικού Τοπίου.
Τον Ιούλιο του 2010 η Κίνηση για την Σωτηρία της Γκιώνας σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ζήτησαν και έλαβαν την προαναφερόμενη ΜΠΕ, και αφού την έλεγξαν κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ προς την Ι ΕΠΚΑ Δελφών χωρίς όμως να γνωρίζουν αρχικά τι έχει συμβεί με το Υπ. Πολιτισμού (με κοινοποίηση σε Εισαγγελέα Άμφισσας, Υπουργό, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δημόσιας Διοίκησης).
Η ΑΝΑΦΟΡΑ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ζητούσε πρωτίστως απάντηση για το αν έχει λάβει γνώση το Υπ. Πολιτισμού και εάν έχει εκδώσει σχετική γνωμοδότηση για αυτή την ΜΠΕ της ΕΛΜΙΝ επισημαίνοντας ότι είχε λάβει ήδη θετική γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά στα κείμενά της ανέφερε ψευδώς ότι οι εγκαταστάσεις «δεν ανήκουν σε Ζ.Ο.Ε. ή άλλη θεσμοθετημένη έκταση» .
Στην συνέχεια η εν λόγω ΑΝΑΦΟΡΑ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ παρέθετε πληροφορίες και στοιχεία πως και η S&B το έτος 2006 κατέθεσε ΜΠΕ που απέκρυπτε το γεγονός ότι η εξόρυξη που ήθελε να πραγματοποιήσει ήταν εντός Δελφικού Τοπίου δίπλα στην πόλη της Ιτέας.
Μετά από 6 μήνες η απάντηση από την ΙΕΠΚΑ (αρ. πρωτ. Φ24/2/322 26/1/2011) έλεγε ότι η ΜΠΕ είχε λάβει έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/Γδαπκ/αρχ/α1/φ10/42617 /2138/9-6-2005) μετά από θετική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Στερεάς Ελλάδας να προχωρήσει στην ισοπέδωση και την καταστροφή.
Πάνω από όλα το κέρδος!
Φτάνοντας στα σημερινά δραματικά γεγονότα, εις απάντηση των εγκλημάτων κατά ανθρώπων, φύσης, αλλά και Εθνικού Οικονομικού Συμφέροντος, με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kerneos, Jean Marc Bianchi αναφέρει κυνικά: «Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει ένα σημαντικό βήμα στην στρατηγική αναβάθμισης της Kerneos που ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν. Επίσης είναι η ευκαιρία έναρξης ανάπτυξης μίας ισχυρής επιχειρηματικής πλατφόρμας βωξίτη. Είμαστε ευτυχισμένοι να καλωσορίσουμε τους εργαζόμενους της «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ» στον όμιλο μας με κοινό στόχο να συνεχίσουμε την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων».
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Kerneos ελέγχει το 53% της ΕΛΜΙΝ και το υπόλοιπο 47% το ελέγχουν οι επιχειρηματίες Σ. Βαρδινογιάννης και Λ. Πολυχρονόπουλος. Ο εφιάλτης όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς οι αδίστακτοι ολετήρες κάνουν ορυχείο των μεταλλείων στα καμένα του Δελφικού Τοπίου, ενώ ορίζουν σαν περιοχή αποκλειστικών ΑΣΤΙΚΩΝ δραστηριοτήτων τα Τουμπανάρια…! Πέραν αυτών η φρίκη περιλαμβάνει:
ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) μέσα στην Άμφισσα και την Δεσφίνα.
Συγκέντρωση Αιολικών Πάρκων και παράλληλα φωτοβολταϊκών σε όλο το δυτικό μέτωπο Γαλαξειδίου, Ιτέας και στην Δεσφίνα.
Θαλασσοκαλλιέργειες σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο της Δεσφίνας (Άγιος Ισίδωρος, Μακρανικόλας κλπ), και σε όλο τα θαλάσσιο μέτωπο της Ερατεινής.
Συγκέντρωση Αιολικών Πάρκων και παράλληλα φωτοβολταϊκών σε όλο το δυτικό μέτωπο Γαλαξειδίου, Ιτέας και στην Δεσφίνα.
Θαλασσοκαλλιέργειες σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο της Δεσφίνας (Άγιος Ισίδωρος, Μακρανικόλας κλπ), και σε όλο τα θαλάσσιο μέτωπο της Ερατεινής.
Όλο το θαλάσσιο μέτωπο του Γαλαξειδίου από Τρίπορη έως πλαζ Άγίου Βασιλείου καλύπτεται από θαλασσοκαλλιέργειες οι οποίες υπάρχουν μέσα σε αναγνωρισμένες πλαζ με γαλάζιες σημαίες!
Περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς όπως, Λαρνάκι, Κεφαλή και Καμιώτισσα, χαρακτηρίζονται εκτεταμένες περιοχές επιφανειακής εξόρυξης και ανοιχτά ορυχεία!
Περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς όπως, Λαρνάκι, Κεφαλή και Καμιώτισσα, χαρακτηρίζονται εκτεταμένες περιοχές επιφανειακής εξόρυξης και ανοιχτά ορυχεία!
Το πιο προκλητικό όμως είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής των καμένων του Ελαιώνα της Άμφισσας, (δηλαδή της καρδιάς του Δελφικού Τοπίου) σαν ορυχείο, δηλαδή περιοχή αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας! Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά στον Ελαιώνα είναι εξαιρετικά «ύποπτη», με δεδομένο ότι οι ελιές που παράγονται είναι βρώσιμες και όχι για εξαγωγή λαδιού και επομένως είναι ποτιστικές και για πολλά χρόνια είναι αποτυπωμένη στην μνήμη των ντόπιων η εικόνα ενός ελαιώνα πλημμυρισμένου με πολύ νερό.
Η ερώτηση που προκύπτει από την γενική στάση της Ελληνικής πολιτείας απέναντι στην ξεκάθαρη ισοπέδωση και το ξεπούλημα της Πατρίδας μας είναι: Ως πότε κύριοι με αντίτιμο το προσωπικό σας κέρδος θα ανεχόμαστε να συνεχίζονται όλα αυτά;
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου