Στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν και αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης εκπαιδευμένος στη Βόρεια Κορέα σε θέματα κατασκοπείας και προστασίας πυρηνικών εγκαταστάσεων δήλωσε ο 51χρονος Hamid Reza Zakiri, που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στη Μυτιλήνη με την κατηγορία ότι βοήθησε τρία αδέλφια από το Αφγανιστάν να ταξιδέψουν με πλαστά χαρτιά στο Βερολίνο μέσω του τοπικού αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης».
Ο 51χρονος εντοπίστηκε από αξιωματικούς της Ασφάλειας Μυτιλήνης και στη συνέχεια υπεβλήθη σε άτυπη ανάκριση από στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο 51χρονος δήλωσε στους Ελληνες αξιωματούχους ότι υπήρξε στέλεχος των Υπηρεσιών Πληροφοριών του Ιράν καθώς και ότι στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης στον Καναδά συνελήφθη από πράκτορες του FBI.
Στη συνέχεια, όπως ισχυρίστηκε, στρατολογήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 φέρεται πως εγκατέλειψε το Ιράν και αυτομόλησε στη Δύση καταφεύγοντας αρχικά στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Βερολίνο, όπου και ζει μόνιμα έχοντας υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου.
Πηγή με γνώση του θέματος διευκρίνισε ότι ο 51χρονος ουδέποτε (κατά την ανάκριση) δήλωσε μέλος οργάνωσης τζιχαντιστών.
Το 2003 είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα Al-Sharq Al-Awsat (με έδρα το Λονδίνο) στην οποία είχε αποκαλύψει ότι εργάστηκε για το υπουργείο Ασφαλείας του Ιράν, ενώ είχε υποστηρίξει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Φρουρών της Επανάστασης διέθεταν επαφές με την Αλ Κάιντα και σχέδια επίθεσης σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο, τα κεντρικά γραφεία της CIA στο Λάνγκλεϊ κ.ά.
Στο κινητό τηλέφωνο του Hamid Reza Zakiri αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρήκαν αποθηκευμένες εικόνες, ανάμεσα στις οποίες το λογότυπο της CIA, φωτογραφίες του Οσάμα μπιν Λάντεν καθώς και έγγραφα γερμανικών υπηρεσιών.
Η ακρίβεια των ισχυρισμών και ο ρόλος του γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν με τη συνδρομή και τη συνεργασία και ξένων υπηρεσιών πληροφοριών με τις οποίες φέρεται να έχει έρθει σε επαφή η ΕΥΠ.
Η με διαστάσεις κατασκοπικού θρίλερ υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται το μεσημέρι της 17ης Ιουλίου, όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Μυτιλήνης εντόπισαν στο check-in του αεροδρομίου τρία αδέλφια από το Αφγανιστάν (δύο κορίτσια και ένα ανήλικο αγόρι) τη στιγμή που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πτήση της Air Berlin με προορισμό το Βερολίνο και ενδιάμεσο σταθμό τη Βιέννη χρησιμοποιώντας πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, ενώ στο σημείο εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 51χρονος Ιρανός Zakiri κατηγορούμενος για διακίνηση παράνομων μεταναστών. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι τα τρία αδέλφια μπήκαν παρανόμως στη Λέσβο από την Τουρκία στις 16 Ιουνίου καθώς και ότι την 29η Ιουνίου τους χορηγήθηκε υπηρεσιακό σημείωμα που τα υποχρέωνε να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε τριάντα ημέρες.
Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή τους μετέβησαν στην Αθήνα και συνάντησαν τον θείο τους, ο οποίος μεσολάβησε για να αποκτήσουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Κατά πληροφορίες, ο θείος των παιδιών ήρθε σε επαφή αρχικά με έναν Τούρκο υπήκοο, ο οποίος τον σύστησε στον 51χρονο Ιρανό Zakiri, που τελικά ανέλαβε να διευκολύνει τη διακίνηση των Αφγανών από την Ελλάδα στη Γερμανία.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Zakiri είχε το τελευταίο διάστημα αγοράσει (από Ρώσο επιχειρηματία) μπαρ στην οδό Μιαούλη στου Ψυρρή, όπου και γνώρισε τον Τούρκο «μεσάζοντα».
Στις καταθέσεις τους, τα τρία αδέλφια υποστηρίζουν ότι παρέλαβαν τα εισιτήρια και τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από «άγνωστο» άτομο στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια συνάντησαν στον Πειραιά τον Zakiri που ανέλαβε να τα συνοδεύσει στη Μυτιλήνη.
Τα αδέλφια αντιμετωπίζουν πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθερα.
Αντίθετα, ο 51χρονος μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, τη Δευτέρα, κρίθηκε προφυλακιστέος και την Τετάρτη έγινε μεταγωγή του από τη Λέσβο στην Αθήνα με τελικό σταθμό τις φυλακές Κορυδαλλού.
«Ερευνούμε πιθανές διασυνδέσεις του με ξένες πρεσβείες και μυστικές υπηρεσίες καθώς και τυχόν σχέσεις των τριών αδελφών με αξιωματούχους από το Αφγανιστάν ή και αλλού. Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με το εξωτερικό», δήλωσε στην «Κ» για την υπόθεση στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Τι είχε πει το 2003 σε συνέντευξή του
«Ονομάζομαι Hamid Reza Zakiri και γεννήθηκα το 1962 στην πόλη Najafabad της επαρχίας Ισφαχάν, στο Ιράν. Από το ξέσπασμα της επανάστασης μέχρι το 1985 συμμετείχα στις επαναστατικές επιτροπές και στους Φρουρούς (της Επανάστασης) στο Ισφαχάν.
Το 1986 συμμετείχα σε μια ομάδα 400 Φρουρών υπό τις οδηγίες του νέου, τότε, υπουργείου Ασφαλείας του Ιράν.
Εκπαιδεύτηκα σε θέματα κατασκοπείας - αντικατασκοπείας.
Επισκέφθηκα δύο φορές τη Βόρεια Κορέα και συμμετείχα σε ειδική εκπαίδευση για θέματα ψυχολογικού πολέμου, αντικατασκοπείας και προστασίας πυρηνικών εγκαταστάσεων».
Aυτά είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του το 2003, στην εφημερίδα Al-Sharq Al-Awsat, o 51χρονος Hamid Reza Zakiri.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Zakiri είχε υποστηρίξει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης διατηρούσαν επαφές και παρείχαν υποστήριξη σε ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και η Αλ Κάιντα και εξηγούσε τους λόγους που τον είχαν κάνει να αυτομολήσει στη Δύση.
Οι ισχυρισμοί του είχαν πάντως διαψευστεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου