Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Οι Βούλγαροι Αναπολούν το Ίλιντεν και την Μεγάλη Βουλγαρία

megali-boulgaria-666
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με Βουλγαρικές πηγές, για πρώτη φορά ιστορικοί από τη Βουλγαρία και την  πΓΔΜ βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι ανοιχτής ακαδημαϊκής συζήτησης, κατά τη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου με αντικείμενο τα σημαντικά γεγονότα στη βαλκανική χερσόνησο.


ΙΛΙΝΤΕΝ
Το εν λόγω συνέδριο διοργανώθηκε στη Μπίτολα (Μοναστήρι) με τη συμμετοχή των Ακαδημιών Επιστημών των δύο χωρών, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Στέφαν Βοντενιτσάροφ.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της πΓΔΜ, Βλάντο Καμπόφσκι, δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα η ιστοριογραφία να απελευθερωθεί από τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις ούτως ώστε οι ακαδημαϊκοί να μπορούν να συζητούν ανοικτά κάθε ζήτημα χωρίς να χρειάζεται να καταλήγουν σε αμοιβαία αποδεκτές θέσεις με κάθε τίμημα.

Ο Βοντενιτσάροφ, δήλωσε ότι μαζί οι λαοί της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ τιμούν όλους τους σημαντικούς ήρωες που πριν από 112 χρόνια θυσίασαν τις ζωές τους στον αγώνα κατά της τυραννίας που καταδυνάστευε τις δύο χώρες.

«Με την σημερινή συνάντηση στη Μπίτολα θέλουμε να δείξουμε στις μελλοντικές γενιές ότι αυτά τα εδάφη κατοικούνταν από δυνατούς και γενναίους ανθρώπους που ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια».

Δώδεκα επιστημονικές εργασίες παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Οι απελευθερωτικοί πόλεμοι της «Μακεδονίας» από την Ανατολική Κρίση ως τους Βαλκανικούς Πολέμους».

Οι δύο Ακαδημίες Επιστημών έχουν μέχρι σήμερα εκπονήσει από κοινού 33 ερευνητικά έργα και δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στο μέλλον.

Θα μιλάγαμε στο pentapostagma.gr για αναθέρμανση ιστορικών προσεγγίσεων με όλα τα χρονολογικά αλλά και χωροταξικά χαρακτηριστικά να συνηγορούν σε αυτό.

Όμως αυτοί οι  Βούλγαροι που το παίζουνε και οι φανατικότεροι οπαδοί της ΕΕ, που τόσο πολύ στάθηκαν και στέκονται απέναντι στην Ελλάδα κατηγορώντας την για  αντιευρωπαϊκό πνεύμα που μάλιστα θα πρέπει να τιμωρηθεί γι αυτό, πως είναι δυνατόν να αναπολούν την συνθήκη του Αγ. Στεφάνου και μάλιστα όταν χορηγοί τους τότε ήταν αυτοί που εναντίον των οποίων σήμερα υλοποιούν με φανατισμό κάθε μέτρο της ΕΕ.

Πως είναι επίσης δυνατόν να αναπολούν το Ίλιντεν και τις σφαγές που προκάλεσαν. 


Πράγματι θεωρούμε τους Βούλγαρους εταίρους μειωμένης εμπιστοσύνης που σπεύδουν κάθε μέρα να μας το επιβεβαιώσουν.


Τέλος θέλω να σταθώ στο φίλο αναγνώστη που σε κάποιο άρθρο μας είχε ταραχθεί με την αντιβουλγαρική στάση μας, όμως είμαι από τους τελευταίους που θέλω να βλέπω φαντάσματα, ειλικρινά προσπαθούμε να ασκήσουμε καλόπιστη κριτική προς όλους με βάση τα έργα τους.


Πως γίνεται όμως να θεωρούμε σοβαρό και αξιόπιστο φίλο κάποιον που τη μία στέλνει επιστολή κατά της Ελλάδας στην ΕΕ, στη συνέχεια μέσω twitter υπερασπίζεται την απόφαση του να στηρίξει την Ελλάδα και μέσα σε μερικές ώρες στέλνει νέα επιστολή στην ΕΕ δηλώνοντας ότι δεν θα ξαναστηρίξει την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: