Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ιδού γιατί η Τουρκία ενδιαφέρεται να πλήξει μόνο τους Κούρδους, όχι το ΙΚ

26-syria-map-6
Μια συμπλοκή μεταξύ Τούρκων συνοριοφυλάκων και ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε την πρώτη, πέραν των συνόρων, τουρκική επιχείρηση κατά του ΙΚ στην Συρία, με αψιμαχίες στο έδαφος και αεροπορικές επιθέσεις.


Των Ege Seckin και Firas Abi Ali
ΠΗΓΗ: IHS Jane’s Intelligence Review
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκα
ς

Πιστεύεται πως το επεισόδιο μεταξύ των τζιχαντιστών και των συνοριοφυλάκων προκλήθηκε όταν οι τελευταίοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους πρώτους την είσοδο στο τουρκικό έδαφος.


Δεδομένης της τουρκικής πολιτικής ανοχής της διέλευσης ενόπλων μέσω του εδάφους της, με εξαίρεση τους εκ Δύσεως προερχόμενους υποψήφιους τζιχαντιστές, η κίνηση αυτή αποτέλεσε αντιστροφή της τουρκικής στάσης έναντι του ΙΚ.



Η επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς, στις 20 Ιουλίου, ήταν η δικαιολογία για την στροφή αυτή της τουρκικής πολιτικής.


Ωστόσο, η πραγματική αιτία της τουρκικής αλλαγής είναι η ανησυχία της Άγκυρας για την κουρδική αυτονομία και τους φόβους της πως το Ιράν κερδίζει έδαφος στην Συρία, ειδικά μετά και την συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.


Αξίζει να σημειωθεί πως η πέραν των συνόρων τουρκική επιχείρηση σημειώθηκε αμέσως μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τη χρήση του Ιντσιρλίκ.


Είναι προφανές πως οι ΗΠΑ δεσμευτήκαν έναντι της Τουρκίας για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία.


Η τουρκική επέμβαση είναι πιθανόν να προκαλέσει αντίποινα των τζιχαντιστών εντός Τουρκίας, επιθέσεις του ΡΚΚ κατά τουρκικών στόχων, αλλά και επιθέσεις άλλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το καθεστώς Άσαντ.


Είναι απίθανο πάντως να υπάρξουν συριακά αντίποινα κατά της Τουρκίας, καθώς το καθεστώς Άσαντ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ.


Ωστόσο, η Άγκυρα θεωρεί πως ο κίνδυνος να κυριαρχήσουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία είναι μεγαλύτερος από τα οποιαδήποτε αντίποινα των τζιχαντιστών εναντίον της.


Η Άγκυρα στη Συρία επιθυμεί να αποτρέψει τη δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους, το οποίο θα ήταν το ιδανικό σημείο στηρίγματος των ενόπλων του ΡΚΚ, αλλά και αποτρέψει στους συμμάχους του Ιράν την κυριαρχία στης περιοχές των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.


Η δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» εξυπηρετεί έτι περαιτέρω τους ανωτέρω τουρκικούς σχεδιασμούς.


Στη ζώνη αυτή θα δημιουργηθεί και η απαραίτητη επιμελητειακή βάση υποστήριξης των αντικαθεστωτικών ανταρτών της Συρίας των επαρχιών του Ιντλίμπ και του Χαλεπιού.


Επίσης, θα αποτρέψει την ενοποίηση των τριών κουρδικών περιοχών της βόρειας Συρίας, του Αφρίν, του Κομπάνι και του Καμισλί. 

Ήδη οι περιοχές του Κομπάνι και του Καμισλί έχουν συνδεθεί.

Η Τουρκία φοβάται πως οι Κούρδοι θα ανακτήσουν από τους τζιχαντιστές τις πόλεις Γιαραμπλούς και Αζάζ, δημιουργώντας μια εκτεταμένη εδαφική ζώνη, πλήρως ελεγχόμενη από αυτούς.


Στη ζώνη αυτή, επίσης, οι Τούρκοι φιλοδοξούν να εγκαταστήσουν τους χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες που αυτή την στιγμή ζουν στην Τουρκία.



Παρά πάντως τη συμβατική υπεροχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την εμπειρία τους από την σύγκρουση με το ΡΚΚ, η διάδοση των φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων και των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων στην Συρία, αποτελούν σοβαρή πηγή ανησυχίας.


Επίσης μια μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή θα πρέπει να λάβει υπόψη τις αεροπορικές και βαλλιστικές δυνατότητες του συριακού καθεστώτος. 

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το έγκυρο IHS Jane’s, οι τουρκικές 5η και 20η Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες βρίσκονται ήδη σε πολεμική ετοιμότητα στις επαρχίες του Γκαζιαντέπ και της Σανλιουρφά, αντίστοιχα.


Πιθανότατα, η Τουρκία θα περιλάβει τις σουνιτικές συριακές περιοχές, έναντι των τουρκικών επαρχιών αυτών, στη ζώνη ασφαλείας που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: