Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Η Τουρκία "κλειδώνει" το Αιγαίο με οκτώ συστοιχίες του κινεζικού "S-300" – Δηλώσεις Ερντογάν για την προμήθεια FD-2000

201101

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Προς την οριστικοποίηση της αγοράς του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος HQ-9  κινείται πλέον η Τουρκία ύστερα από την αναβολή λήψης απόφασης στις αρχές του 2015.


Μετά την αρχική επιλογή του κινεζικού συστήματος και τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν από τις ΗΠΑ η Τουρκία ανακοινώσε ότι προχωρά σε επαναξιολόγηση των προτάσεων των τριών συστημάτων  που ήταν υποψήφια: του κινεζικού συστήματος, του SAMP-T που είναι η έκδοση του Aster-30 για βολή από την ξηρά και του αμερικανικού Patriot.


Στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος όπου το θέμα παρουσίασε μια σχετική στασιμότητα αλλά η σημερινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν φαίνεται πως βάζει τέλος στην υπόθεση.


Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ανέφερε ότι η χώρα του «είναι ανοικτή σε μια βελτιωμένη προσφορά από την Κίνα στον διαγωνισμό για το αντιαεροπορικό  πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς HQ-9” .

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είχε επιλέξει  το 2013 την κινεζική εταιρεία China Precision Machinery Import and Export Corp ως την προτιμητέα υποψήφιο για την ύψους 3,4 δισ. δολαρίων συμφωνία για το σύστημα HQ-9 ή FD-2000 στην εξαγωγική του έκδοση, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις  των ΗΠΑ και της Δύσης για την ασφάλεια και τη συμβατότητα του κινεζικού συστήματος  με την υποδομή του ΝΑΤΟ.


Στη συνέχεια η συμφωνία με την Κίνα ατόνησε και η Τουρκία άρχισε και πάλι διαπραγματεύσεις με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες για την αγορά του πρώτου αμυντικού πυραυλικού συστήματός της μεγάλου βεληνεκούς.


 Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε σε όλες τις απαιτήσεις της συμφωνίας.


«Η πιο κατάλληλη προσφορά ήρθε από την Κίνα, όμως ορισμένες εξελίξεις οδήγησαν σε καθυστερήσεις. 


Θα επανέλθουμε στα θέματα αυτά στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Αν λάβουμε μια πρόταση που να εμπλουτίζει την προσφορά, θα τη δούμε θετικά»,δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για την Κίνα.


Η Τουρκία έχει δώσει μικτά μηνύματα για το αν θα ενσωματώσει ή όχι το σύστημα στην υποδομή του ΝΑΤΟ.

Στη διάρκεια του διαγωνισμού, η αμερικανική εταιρεία Raytheon κατέθεσε προσφορά με το Patriot.


Ο γαλλο-ιταλικός όμιλος Eurosam, ο οποίος ανήκει στην πολυεθνική ευρωπαία κατασκευάστρια πυραύλων MBDA και στη γαλλική Thales, ήρθε δεύτερος στον διαγωνισμό με το SAMP-T.


Τώρα οι δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην προμήθεια του συστήματος εάν οι Κινέζοι βελτιώσουν την προσφορά τους, κάτι που αναμένεται να γίνει, θα δώσει νέα τροπή στην υπόθεση της προμήθειας του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας αλλά κυριότερα θα προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: