Η ηγεσία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι ανήσυχη ως προς το τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα.
Μπορεί οι συζητήσεις να καθυστέρησαν λόγω κάποιων διαδικαστικών ζητημάτων, ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών.
Όπως αναφέρει το Business Insider, προφανώς κάποια κράτη μέσα στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να έχουν περισσότερες απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα μέτρα λιτότητας που ψήφισε πρόσφατα η ελληνική Βουλή.
«Οι προκλήσεις γύρω από το νέο σχέδιο διάσωσης είναι σοβαρές. Και αυτό διότι η παρεμβατική φύση των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές από την Αθήνα να εφαρμόσει, είναι πιθανό να επιδεινώσουν την ήδη έντονη εχθρότητα των Ελλήνων προς τα θεσμικά όργανα της Τρόικας», αναφέρει το άρθρο.
Επιπροσθέτως, όπως και οι προηγούμενες συνομιλίες, έτσι και αυτές θα τελούν υπό το καθεστώς έντονης πίεσης (με το πιστόλι στον κρόταφο), καθώς η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου (3 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ακόμη και αν η συμφωνία επιτευχθεί τον Αύγουστο, αυτό που θα «καταφέρει» η Ελλάδα είναι να βρει μπροστά της ένα τεράστιο τείχος χρέους με ελάχιστες πιθανότητες να το αποπληρώσει. Τη στιγμή, μάλιστα, που αυτή τη στιγμή στο τραπέζι δεν υπάρχει κανένα θέμα συγχώρεσης του χρέους της.
Η Νaxitis, σε πρόσφατη ανάλυσή της, έκανε λόγο για ελάχιστες πιθανότητες να υπάρξει διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς υπάρχει έντονη αντίθεση από πολλά κράτη-μέλη (κυρίως από τη Γερμανία), ενώ αναφύεται και ένα νομικό κώλυμα σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να γίνει ονομαστικό κούρεμα χρέους εντός της Ευρωζώνης.
Άρα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, το μοναδικό που μπορεί να γίνει είναι ένας επαναπροσδιορισμός του ελληνικού χρέους.
Να δοθεί μια περίοδος χάριτος 20 ετών και ο χρόνος αποπληρωμής να αυξηθεί πάνω από 40 χρόνια.
Στο μεταξύ, το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθεί η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και να καλύψει το Δημόσιο τις άμεσες ανάγκες του.
Σύμφωνα με τον αποκαλυπτικό πίνακα της Naxitis, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές της, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου στήριξης, θα φτάσουν μέχρι και το έτος 2073.
Για να διερωτηθεί ο δημοσιογράφος:
«Πόσο άνετοι μπορούν να είναι οι δανειστές όταν αφήνουν ένα μικρό έθνος με ένα τέτοιο προφίλ χρέους;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου