Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ιράκ, Συρία, Αίγυπτος και Κούρδοι εναντίον Τουρκίας

turkey1--6-thumb-large
Μέλος κουρδικής πολιτοφυλακής στην επαρχία Χαλεπίου σχηματίζει το σήμα της νίκης, με φόντο πορτρέτο του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τεθωρακισμένο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


Τους σφοδρότερους, μέχρι στιγμής, βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ πραγματοποίησε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ ταυτόχρονα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυαν νέο κύμα συλλήψεων Κούρδων ακτιβιστών στο εσωτερικό της χώρας.


Οι νέοι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη και έπληξαν κρησφύγετα και αποθήκες της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης εντός της ιρακινής επικράτειας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στη Βαγδάτη όσο και στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ.


Με δήλωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιρακινού πρωθυπουργού, Χάινερ αλ Αμπαντί, η Βαγδάτη κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει την «επικίνδυνη κλιμάκωση», κάνοντας λόγο για «παραβίαση της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας».
Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε στην Αγκυρα και ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Η διμέτωπη στρατιωτική εκστρατεία, στην οποία έχει επιδοθεί από την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία, εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και των Κούρδων αυτονομιστών ταυτόχρονα, προκαλεί σοβαρές εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων έλαβαν χώρα στην πόλη Νουσαϊμπίν, στα σύνορα με τη Συρία, ενώ στην ανατολική περιοχή Αγκρι ένας στρατιώτης του τουρκικού στρατού σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα, για την οποία κατηγορείται το ΡΚΚ.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα 1.302 υπόπτους για διαφόρων ειδών τρομοκρατική δράση - οπαδούς του «Ισλαμικού Κράτους», Κούρδους φίλα προσκείμενους στο ΡΚΚ και ακροαριστερούς.
Η μερίδα του λέοντος -για την ακρίβεια, 847 συλληφθέντες- ανήκει στους Κούρδους.


Με συνέντευξή του στο BBC, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία) Σελαχατίν Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι η εκστρατεία της Τουρκίας εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στο βόρειο Ιράκ αποτελεί προπέτασμα καπνού και ότι κύριος στόχος δεν είναι άλλος από τους Κούρδους ακτιβιστές και μαχητές.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, οι βουλευτές του HDP ζήτησαν τον τερματισμό των βομβαρδισμών κατά του ΡΚΚ και την επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία, την οποία ανέστειλε η κυβέρνηση των Ερντογάν - Νταβούτογλου ύστερα από τα τελευταία περιστατικά βίας.

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, κατηγόρησε τους Κούρδους ηγέτες ότι έκαναν «κατάχρηση» της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Βολές εναντίον της Αγκυρας εξαπέλυσε και η συριακή κυβέρνηση.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί όντως να πολεμήσει τους τζιχαντιστές.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αιγύπτου τόνισε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αποδοκιμάζοντας εμμέσως τα τουρκικά σχέδια για «ουδέτερη ζώνη» στη βόρεια Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: