Η 27η Μαρτίου 2010 αποτέλεσε μια ιστορική ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της καθώς για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή συνεργασίας των νέων μαχητικών F-16C Block 52+ Advanced της 335Μ με ένα ΑΣΕΠΕ EMB-145H Erieye της 380Μ ΑΣΕΠΕ!
Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης
Η πτήση κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η ιστορική επιχειρησιακή δοκιμή κράτησε 60 λεπτά.
Συγκεκριμένα έγινε η χρήση της ζεύξης δεδομένων Link 16 μεταξύ των μαχητικών με το ΑΣΕΠΕ για ανταλλαγή εικόνας και δεδομένων που αυξάνουν δραματικά την επίγνωση τακτικής κατάστασης.
Η είδηση ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού ήταν η πρώτη φορά που επετεύχθη κοινή επιχειρησιακή δράση δύο βασικών συστημάτων της Π.Α. με το Link 16, το πλέον εξελιγμένο δυτικό σύστημα μεταφοράς δεδομένων, τόσο σε ότι αφορά, τον όγκο και την ταχύτητα μεταφοράς όσο και την αντοχή του σε αντίμετρα.
Τόσο το ΑΣΕΠΕ Erieye όσο και τα F-16 Block 52+ Advanced της ΠΑ, διαθέτουν την πλήρη υποδομή του συστήματος βάση των νατοϊκών πρωτοκόλλων με τερματικό MIDS-LVT (MIDS Low Volume Terminal) ενσωματωμένο.
Τι προσφέρουν οι δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις στις ΕΔ
Η ψηφιακή διασύνδεση για την ανταλλαγή εικόνας έχει τεράστια πλεονεκτήματα στο σύγχρονο πεδίο μάχης, καθώς επιτρέπει την άμεση σύνθεση της επικρατούσας κατάστασης σε θάλασσα και αέρα από διαφορετικούς αισθητήρες.
Η εικόνα αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι ενοποιείται και αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο σε μαχητικά αεροσκάφη, μονάδες επιφανείας, μονάδες αεράμυνας καθώς και σε Κέντρα C4I επιδρώντας καταλυτικά στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων.
Παράλληλα όμως αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο διεξαγωγής μάχης ειδικά στον εναέριο πόλεμο καθώς υπάρχει αποσαφήνιση εικόνας (φίλιοι- εχθροί) με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η αντίληψη τακτικής κατάστασης ενώ μειώνεται δραστικά η απαίτηση φωνητικής επικοινωνίας.
Η εγκατάσταση από την ΠΑ του Ενιαίου Συστήματος Διασύνδεσης Δεδομένων (Universal Link System: ULS) άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για τις ελληνικές Ε.Δ στις διακλαδικές δικτυο-κεντρικές επιχειρήσεις, καθιστώντας εφικτή τη διασύνδεση και ομαλή συνεργασία ζεύξεων δεδομένων που χρησιμοποιεί το ΑΣΕΠΕ και τα μαχητικά της ΠΑ, οι συστοιχίες αεράμυνας και οι μονάδες επιφανείας του ΠΝ!
To σύστημα ULS
Πρόκειται για ένα σύστημα διασύνδεσης πρωτοκόλλων επικοινωνίας των ΕΔ με διαφορετική φιλοσοφία και προέλευση, στη μορφή ενός επεξεργαστή ζεύξεων που μπορεί να «ενώνει» υποδομές όπως Link 16, IJMS, Link 11A/Β, Link 1, ATDL-1 και εθνικά τακτικά συστήματα ζεύξεων δεδομένων TDL, ώστε να καθιστά εφικτή την σύνθεση και ανταλλαγή ενιαίας τακτικής εικόνας CTP (Common Tactical Picture).
Το ULS ενσωματώνει δυνατότητες συγχώνευσης δεδομένων (Data Fusion), διαχείριση στόχων (Track Management), αποσαφήνιση – συσχέτιση (Correlation /Decorelation), αναγνώρισης IFF, εφαρμογή φίλτρων παρουσίασης (Filtering) και εκτίμηση απειλής (Threat Evaluation).
Ο εξοπλισμός του ULS έχει εγκατασταθεί στα τρία Κέντρα Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), παρέχοντας κάλυψη από τη βόρεια μέχρι και τη νότια Ελλάδα.
Κατά συνέπεια όλα τα δεδομένα επιτήρησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρωτίστως από τις μονάδες αεράμυνας και επιτήρησης, όπως και από τα κέντρα διοίκησης, αξιοποιώντας κατάλληλα τον όγκο αυτών των στοιχείων στην άμεση στοχοποίηση των αντιπάλων με τα διαθέσιμων οπλικών συστημάτων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εξέλιξη του προγράμματος παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις εξασφάλισε κρίσιμο προβάδισμα εμπειρίας για την ΠΑ σε βάθος δεκαετίας με τις επιχειρήσεις αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ που αξιοποιούν στο έπακρο την ικανότητα ανταλλαγής δεδομένων data link Link11/16.
Η εταιρία ISI
H ISI ήταν η ελληνική εταιρία που ανέλαβε με απόλυτη επιτυχία το ρόλο της διαχείρισης της υποδομής ζεύξης δεδομένων (Mission Fusion & Data Link Manager) για το πρόγραμμα των τεσσάρων ΑΣΕΠΕ τύπου EMB-145Η Erieye της ΠΑ.
Στο πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων από το πρόγραμμα παρέδωσε 5 συστήματα ULS στην ΠΑ ενώ προηγουμένως στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης του προγράμματος Erieye, επιλέχθηκε για τη προμήθεια εξοπλισμού που σχετιζόταν με την υποστήριξη των αεροσκαφών Saab Argus με ραντάρ Erieye (που δανείστηκε η ΠΑ προ της παραλαβής των EMB-145H για εκπαίδευση πληρωμάτων αποστολής).
Επίσης κατασκεύασε τον επίγειο σταθμό που δέχτηκε για πρώτη φορά απευθείας εικόνα ραντάρ ΑΣΕΠΕ, μετατρέποντάς την, σε συμβατά δεδομένα για προώθηση στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ).
Επίσης κατασκεύασε τον επίγειο σταθμό που δέχτηκε για πρώτη φορά απευθείας εικόνα ραντάρ ΑΣΕΠΕ, μετατρέποντάς την, σε συμβατά δεδομένα για προώθηση στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ).
Καθοριστικός ήταν επίσης ο ρόλος της ISI στην διασύνδεση των συστοιχιών S-300 με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΕΣΑΕ) για ανταλλαγή εικόνας εναέριου χώρου.
Η δεδομένη ασυμβατότητα του ρωσικής προέλευσης συστήματος με νατοϊκά δίκτυα όσο και οι περιορισμοί (από ΝΑΤΟ και Ρωσία) σε ότι αφορά την αποτροπή διαρροή τεχνολογίας συνέθεσαν ένα τεχνικό εγχείρημα - πρόκληση που οι τεχνικοί της εταιρίας έφεραν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.
Ειδίκευση σε συστήματα C4I και Data links
Η πορεία της ISI ξεκινάει με την ίδρυση της 1992 με ειδίκευση στο σχεδιασμό, ανάπτυξη, παραγωγή αλλά και ολοκλήρωση (integration):
• Διοίκησης, Ελέγχου και Επικοινωνιών (Command, Control & Communication)
• Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων (Tactical Data Links – ΝΑΤΟ/US, Εθνικά και κατ’απαίτηση του χρήστη), όπως Link 1, Link 11A, Link 11B, Link 16
• Προσομοίωσης με σκοπό τον έλεγχο Τακτικών Συστημάτων και την εκπαίδευση των χρηστών τους (Simulation of Tactical Systems for Testing and Training).
• Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Surveillance & Reconnaissance)
• Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων (Tactical Data Links – ΝΑΤΟ/US, Εθνικά και κατ’απαίτηση του χρήστη), όπως Link 1, Link 11A, Link 11B, Link 16
• Προσομοίωσης με σκοπό τον έλεγχο Τακτικών Συστημάτων και την εκπαίδευση των χρηστών τους (Simulation of Tactical Systems for Testing and Training).
• Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Surveillance & Reconnaissance)
Το λογισμικό αναπτύσσεται εξ ολοκλήρου από το προσωπικό της εταιρίας και η ενσωμάτωση-συνεργασία του στο εξοπλισμό που βασίζεται σε υλικά διαθέσιμα στην εμπορική αγορά COTS παραδίδεται τελικά πλήρως επιχειρησιακός στον πελάτη.
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο της εκάστοτε σύμβασης συμπεριλαμβάνεται τόσο δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού (χειριστών–τεχνικών), όσο και η Εν Συνεχεία Υποστήριξη (Follow On Support-FOS).
Η εταιρία λειτουργεί μέχρι σήμερα αποκλειστικά προσανατολισμένη στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας (Security) και είναι σε θέση να αναπτύξει και να παραδώσει συστήματα εφαρμογών για επίγειες, ναυτικές και εναέριες πλατφόρμες, καλύπτοντας ένα πολυποίκιλο εύρος εφαρμογών και επιχειρησιακών απαιτήσεων ανάλογα με τον χρήστη.
Στο ενεργητικό της ISI περιλαμβάνονται εκτός των προγραμμάτων για τις ΕΔ της Ελλάδας, εξαγωγές τακτικών συστημάτων αποστολής, λογισμικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με δίκτυα ζεύξης δεδομένων, σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Ν. Κορέα, η Σιγκαπούρη, το Πακιστάν, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς κ.α
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου