Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η κυβέρνηση συζητάει τώρα και τη ματαίωση του δημοψηφίσματος

maximou-dimopsifisma-708
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική κρίση τη στιγμή που η χώρα από το ξημέρωμα της  Τετάρτης βρίσκεται εκτός προγράμματος, δεν πληρώνει τις δόσεις στο ΔΝΤ, ενώ η χρεοκοπία αιωρείται απειλητικά πάνω από τη χώρα.


Την Τρίτη εξελίχθηκε ακόμη ένα διπλωματικό θρίλερ, καθώς, μετά τις πληροφορίες πως άνοιξε εκ νέου ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας – πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση έκανε την απόλυτη στροφή καταθέτοντας αίτημα για νέο δάνειο στον ESM και νέο διετές πρόγραμμα. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέδρασαν ποικιλοτρόπως, το Eurogroup συνεδρίασε ξανά και θα έχει νέα τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, ενώ, η χώρα οδεύει προς το δημοψήφισμα της  Κυριακής.

Ενας – ένας  «κάνουν πίσω»
Ωστόσο, μαζί με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Αθήνα κατέθεσε ήδη προτάσεις που είναι πάνω στο τελευταίο σχέδιο Γιούνκερ, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στις σκληρές γραμμές των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως ανοίγει και την συζήτηση για το αν τελικά θα διεξαχθεί ή όχι το δημοψήφισμα.

Τη στιγμή που από το Μαξίμου διαρρέουν ότι η κυβέρνηση προχωράει κανονικά προς το δημοψήφισμα κορυφαία στελέχη αρχίζουν να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Βόμβα Δραγασάκη
Την «βόμβα» έριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το δημοψήφισμα το φέραμε για να επιτύχουμε συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης πρακαλώντας αμέσως πολιτικό σεισμό.

Το είπε και ο Βαρουφάκης στο Reuters;
Την ίδια ώρα το πρακτορείο επικαλείται πληροφορίες μέσα από το Eurogroup σύμφωνα με τις οποίες o Γιάνης Βαρουφάκης είπε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο δημοψήφισμα, αν εγκριθεί το αίτημα για νέο δάνειο.

Συγκεκριμένα, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι στην τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε είτε να ματαιώσει το δημοψήφισμα, είτε να προτείνει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «Ναι», αν επιτευχθεί μία συμφωνία.

Ο δημοσιογράφος του Guardian, Ian Traynor, επικαλούμενος πληροφορίες αναφέρει ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών πρότεινε στο Eurogroup «ανταλλαγή», δηλαδή ανακούφιση χρέους με αντάλλαγμα ματαίωση του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, κι ενώ πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι πάντα το δημοψήφισμα ήταν διαπραγματευτικό χαρτί και σε μια ακραία περίπτωση θα μπορούσε  η  κυβέρνηση να το ακυρώσει, ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Mega δεν εμφανίστηκε το ίδιο ξεκάθαρος για το τι θα συμβεί την Κυριακή, όπως άλλες φορές. 

Τέλος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτικό σταθμό προέβη σε μια δήλωση που έκανε αίσθηση. 
«Ηταν λάθος η επιλογή του δημοψηφίσματος», τόνισε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά».

Λαφαζάνης: Εχουμε plan B – Θα πούμε «όχι»
Διαφορετική άποψη φαίνεται πως έχει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, οποίος μίλησε σε μεγάλη ρωσική ιστοσελίδα σημειώνοντας ότι «Υπάρχει σχέδιο Β, την Κυριακή ο ελληνικός λαός θα απορρίψει τον εκβιασμό των Θεσμών».

Η  ελληνική πρόταση στη  μέγγενη του Eurogroup
Το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει το Eurogroup για 13η φορά από τη στιγμή που άλλαξε η κυβέρνηση στη χώρα για να εκτιμήσει τη νέα ελληνική πρόταση.
Τα μηνύματα, πάντως, παραμένουν αμφιλεγόμενα, καθώς, ναι μεν η διαπραγμάτευση ξεκίνησε ξανά, αλλά, όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ένα τυχόν τρίτο πακέτο θα σημάνει πιο σκληρούς όρους και προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα ζητάει τώρα νέο δάνειο ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ με την πρόταση να έρχεται σχεδόν στη... λήξη και τη χώρα να βρίσκεται με κλειστές τράπεζες και capital controls.

Διαψεύσεις Δραγασάκη για το δημοψήφισμα
Ο Γιάννης Δραγασάκης τα μεσάνυχτα μέσω Twitter έκανε διαψεύσεις αναφορικά με τις δηλώσεις του για το δημοψήφισμα.
Αναλυτικά έγραψε:
«ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκε στην ΕΡΤ
-Εισηγήθηκα στον Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών
-Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη γίνει το δημοψήφισμα ή Ανοικτό να ακυρωθεί το δημοψήφισμα
-Η ερμηνεία και ο σχολιασμός λεγομένων είναι απόλυτα θεμιτές πρακτικές, η κραυγαλέα παραποίησή τους όμως είναι απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη».

Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: