Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΔΥΚ - Οι Έλληνες Βατραχάνθρωποι στον Ανορθόδοξο Πόλεμο

OYK1
Ο όρος των Ειδικών Επιχειρήσεων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών αποστολών σε ξηρά θάλασσα και αέρα που διεξάγεται από στρατιωτικές μονάδες με ιδιαίτερη εξειδίκευση, εκπαίδευση, οπλισμό και μέσα.



Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης

Με αφορμή την πρόσφατη επίδειξη τεχνικών διείσδυσης και εξόδου σε εχθρική ακτή στην έδρα της ΔΥΚ, στο πλαίσιο της τελετής παραλαβής των 2 νέων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου επιχειρείται μια σύντομη παρουσίαση του δόγματος δράσης των Ελλήνων βατραχανθρώπων που αποτελούν εργαλείο διεξαγωγής Ανορθόδοξου Πολέμου στο Αιγαίο, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και κατ επέκταση έναν ισχυρό πολλαπλασιαστή ισχύος για το ΠΝ.

Κατηγορίες επιχειρήσεων

Η δυνατότητα επιχειρήσεων στο υγρό στοιχείο αποτελεί τον πρωτεύοντα επιχειρησιακό προσανατολισμό της ΔΥΚ, καθώς μέσω της θάλασσας οι βατραχάνθρωποι επέλεγαν παραδοσιακά να εκτελέσουν, τόσο τη φάση της διείσδυσης στο στόχο όσο και τη διαφυγή τους με κατεύθυνση τα σημεία περισυλλογής από φίλιες δυνάμεις.


Πρόκειται ως επί το πλείστον για αμφίβιες επιχειρήσεις με τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) που επιτρέπουν ταχεία ικανότητα μετάβασης διείσδυσης και απαγκίστρωσης Ομάδων βατραχανθρώπων, σε συνδυασμό με δυνατότητα αιφνιδιαστικών προσβολών μεσαίου μεγέθους μονάδων επιφανείας του αντιπάλου.



Πέραν αυτής της κατηγορίας οι αποστολές της ΔΥΚ περιλαμβάνουν καταδύσεις, εξουδετέρωση ναρκών, καθήκοντα ασφάλειας εγκαταστάσεων, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών,  εκτέλεση νηοψιών και ανακατάληψη πλοίων.

Ανορθόδοξος Πόλεμος

Όσον αφορά το πλαίσιο εκτέλεσης επιχειρήσεων ανορθόδοξου πολέμου, το προσωπικό της ΔΥΚ δύναται να εκτελέσει αποστολές με χαρακτήρα Άμεσης Δράσης (Direct Action) που αφορούν ως επί το πλείστον Αμφίβιες Επιχειρήσεις Κρούσης.


Πρόκειται δηλαδή για επιθετικές αποστολές μικρής συνήθως διάρκειας που έχουν σαν σκοπό την προσβολή παράκτιων στόχων με μεγάλη πολιτική ή και στρατηγική σημασία είτε την διευκόλυνση μιας αμφίβιας αποβατικής ενέργειας.

Σε αυτές προβλέπεται να συμμετέχουν επίλεκτες Επιχειρησιακές Ομάδες βατραχανθρώπων (ΟΑΠ), οι οποίες

•    Αναπτύσσονται σε θαλάσσιες / παράκτιες περιοχές για την εξουδετέρωση θαλάσσιων αντιαποβατικών εμποδίων, 
•    Παρέχουν πληροφορίες για την διάταξη εχθρικών δυνάμεων
•    Εξουδετερώνουν εχθρικές θέσεις επί της ακτής που μπορούν να απειλήσουν μια φίλια αποβατική δύναμη,
•    Διεξάγουν παραπλανητικές κινήσεις κατά την διάρκεια της αποβατικής ενέργειας σε διαφορετικά σημεία για να δημιουργήσουν σύγχυση στις δυνάμεις του εχθρού
•    Δημιουργούν προγεφύρωμα πίσω από την παράκτια γραμμή άμυνας με σκοπό την διάσπαση και την αποκοπή των εχθρικών δυνάμεων. 

Για το λόγο αυτό η συμμετοχή της ΔΥΚ είναι δεδομένη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αμφίβιων αποβατικών ενεργειών που διεξάγει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32η ΤΑΞ/ΠΝ).


Η δράση των βατραχανθρώπων σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι των επιχειρήσεων καθώς αναλαμβάνουν δράση για εκκαθάριση εμποδίων και στόχων στην ακτή  πολύ πριν ξεκινήσει το πρώτο αποβατικό κύμα.

Πολλαπλασιαστές ισχύος

Σε αποστολές συλλογής πληροφοριών ένα μικρό κλιμάκιο βατραχανθρώπων, αφού αφεθεί από ελικόπτερο ή υποβρύχιο, πραγματοποιεί  διείσδυση υπό την επιφάνεια της θάλασσας και αποβιβάζεται σε εχθρική ακτή.

Στη συνέχεια μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή ενδιαφέροντος και να εκτελέσει συλλογή και μετάδοση πληροφοριών, πρωταρχικής σημασίας για το σχεδιασμό επιχειρήσεων από το ΓΕΕΘΑ. Η ικανότητα αυτή της ΔΥΚ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα παράλληλα με την ικανότητα αθέατης αποβίβασης σε βραχονησίδες για αναγνώριση και κρούση.

Οι επιχειρησιακές ομάδες της ΔΥΚ μπορούν τέλος να εκτελέσουν αποστολές δολιοφθορών σε σημαντικούς παράκτιους στόχους του εχθρού όπως πλοία σε λιμάνια, παράκτιες βάσεις και διυλιστήρια, αεροδρόμια ενώ είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν υπό προϋποθέσεις ακόμη και απαγωγή / εξουδετέρωση προσώπων υψηλής σημασίας του εχθρού.

Η πρόσφατη απόκτηση 2 επιπλέον ΣΑΠ, αποτέλεσε κρίσιμη προσθήκη στο στολίσκο ταχέων σκαφών της ΔΥΚ, η οποία μαζί με άλλες μικρότερες προσθήκες σε υλικά, αναβάθμισε σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων Βατραχανθρώπων.

Στα θετικά βήματα που έγιναν την τρέχουσα περίοδο μπορεί να πιστωθεί η άκρως εποικοδομητική συνεκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 26 Ιουνίου 2015 σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων μεταξύ ΠΝ και Αμερικανικού Ναυτικού

Η συνεκπαίδευση έλαβε χώρα μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) ενώ πραγματοποιήθηκαν και κοινά άλματα ελευθέρας και στατικού ιμάντα από προσωπικό της ΔΥΚ και των  SEALS του US Navy.

Δεν υπάρχουν σχόλια: