Η Διοίκηση Φρεγατών (ΔΦΓ) με τα πλοία και το προσωπικό της έχουν ίσως μια από τις πλέον δύσκολες αποστολές και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης διασφαλίζοντας την άκρως απαραίτητη προβολή ισχύος, μέσω της παρουσίας των μονάδων επιφανείας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των ελληνικών – και όχι μόνο – θαλασσών.
Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης
Σήμερα η Διοίκηση αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Με Διοικητή τον Αρχιπλοίαρχο Ευθύμιο Μικρό (ΠΝ), η ΔΦΓ είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Διοίκηση του Αρχηγείου Στόλου με 17 μονάδες και 3500 άνδρες και γυναίκες περίπου να τη στελεχώνουν. Η έδρα της βρίσκεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ).
Σήμερα η Διοίκηση αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Με Διοικητή τον Αρχιπλοίαρχο Ευθύμιο Μικρό (ΠΝ), η ΔΦΓ είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Διοίκηση του Αρχηγείου Στόλου με 17 μονάδες και 3500 άνδρες και γυναίκες περίπου να τη στελεχώνουν. Η έδρα της βρίσκεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ).
Αποστολή
Όπως ανάφερε και ο Αρχιπλοίαρχος Ευθύμιος Μικρός (ΠΝ) στο ‘’Defencenews’’: «Υπάρχει ΑΜΕΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ από πλευράς ΔΦΓ να αναλάβει καθήκοντα όπου και όποτε απαιτηθεί. Αυτή είναι η νοοτροπία λειτουργίας και έχει επιβεβαιωθεί όταν το ΠΝ ανάλαβε δράση στο πλαίσιο ειρηνευτικών επιχειρήσεων – εκκένωσης ξένων υπηκόων τόσο στο Λίβανο όσο και στη Λιβύη».
H κρισιμότητα του ρόλου που έχει η Διοίκηση Φρεγατών αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι είναι σε θέση σε δεδομένο χώρο και χρόνο, να ασκήσει παρουσία στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας.
H κρισιμότητα του ρόλου που έχει η Διοίκηση Φρεγατών αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι είναι σε θέση σε δεδομένο χώρο και χρόνο, να ασκήσει παρουσία στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας.
Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε προβολή ισχύος του ΠΝ μέσω της επίδειξης σημαίας, έστω και από ένα μόνο καράβι - πόσο μάλλον από μεγαλύτερο αριθμό που μπορεί να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στην Ελλάδα, την Κύπρο ή άλλα σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος!
Μαχητική ικανότητα
Αυτό που λίγοι συνειδητοποιούν όταν αναφέρονται στις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΠΝ, το μέγεθος της ισχύος πυρός που διαθέτουν οι μονάδες επιφανείας της ΔΦΓ.
Με ένα σύνολο 9 φρεγατών τύπου «S» (εκ των οποίων οι 6 είναι εκσυγχρονισμένες)και 4 φρεγατών τύπου MEKO 200HN, η Διοίκηση Φρεγατών έχει υπό τον άμεσο έλεγχο της μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις επιφανείας του ΝΑΤΟ, κάτι που μεταφράζεται σε ναυτική ισχύ και κατ επέκτασην θαλάσσια κυριαρχία σε ζωτικές περιοχές όπως το Αιγαίο.
Οι Φρεγάτες της ΔΦΓ είναι σε θέση να διεξάγουν όλο το φάσμα των ναυτικών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένου αγώνα εναντίον εχθρικών πλοίων επιφανείας με πυροβόλα , Κ/Β anti ship, ανθυποβρυχιακό πόλεμο με τορπίλες και αντιαεροπορική προστασία με βλήματα αεράμυνας σημείου.
Κλειδί στην αξιοποίηση των μονάδων μάχης του Στόλου είναι το ανθρώπινο δυναμικό, στο οποίο δίνεται έμφαση προκειμένου να εκπαιδεύεται με υψηλά στάνταρ για να αποκτήσει εξειδικευμένη κατάρτιση σε συνδυασμό με μαχητικό πνεύμα.
Είναι γνωστό ότι οι απαιτήσεις τόσο για τους αξιωματικούς όσο και για τους υπαξιωματικούς είναι μεγάλες, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα σε μονάδα επιφανείας ανάλογα με την ειδικότητα τους. Τα πλοία διατηρούν συνεχή δείκτη ετοιμότητας ακόμη και σε περιπολίες ρουτίνας ενώ έχουν επιδείξει τις υψηλές ικανότητες μάχης που διαθέτουν σε ασκήσεις που εκτελεί ο Στόλος.
Εκπαίδευση σε ρεαλιστικές δοκιμασίες
Αναλύοντας μας την κρίσιμη αυτή παράμετρο μαχητικής ισχύος, ο επικεφαλής της Διοίκησης Φρεγατών ήταν κατηγορηματικός: «Στο Ναυτικό τολμάμε! Κάθε ηγέτης σε κάθε επίπεδο πρέπει να έχει κατά νου πως θα συνεγείρει τον κόσμο συναισθηματικά, ώστε να αντιλήφθει το μέγεθος του εγχειρήματος για να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα».
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που μας έφερε ο Αρχιπλοίαρχος Ε. Μικρός από την εμπειρία του, την περίοδο που διετέλεσε Κυβερνήτης στη Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ (F-455), όταν το πλοίο κλήθηκε να εκτελέσει για πρώτη φορά εξελιγμένο σενάριο υψηλού ρίσκου αναχαίτισης επερχόμενου Κ/Β Exocet με αντιαεροπορικά βλήματα RIM-7Μ Sea Sparrow το 2007.
Είναι ένα παράδειγμα από αυτά που κανείς μαθαίνει μονάχα αν έχει υπηρετήσει σε συγκεκριμένη θέση ή (στην περίπτωση μας) κάνει ρεπορτάζ συνομιλώντας με ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, προκειμένου να αναδείξουμε σημαντικές πτυχές που εξηγούν τα πράγματα εις βάθος.
Έτσι λοιπόν λίγοι γνωρίζουν ότι η αναχαίτιση εκτός του ότι ήταν επιτυχημένη, εγίνε με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ευστοχίας που μετρήθηκε από το σύστημα τηλεμετρίας του βλήματος. Oπως αποδείχτηκε, το Sea Sparrow πέρασε μονάχα μερικά εκατοστά από τον εισερχόμενο Exocet (κάτι που φυσικά θεωρείται kill )!
Η δοκιμή όμως για το πλήρωμα δεν έληξε εκεί, καθώς το πλοίο, ήταν στην ευθεία βολής του επερχόμενου βλήματος, γεγονός που φυσικά επιφέρει αύξηση του ρεαλισμού της άσκησης στο επίπεδο μιας πραγματικής κατάστασης.
Το πλήρωμα της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ -παρά την προφανή ψυχική και πρακτική δοκιμασία - ενήργησε αυτοματοποιημένα σε εντολές, βάση πάγιας διαδικασίας αποφυγής απειλής, με το Exocet να καταλήγει στη θάλασσα σχεδόν στο προκαθορισμένο σημείο πρόσκρουσης σε σχετικά μικρή απόσταση από τη θέση της φρεγάτας!
Ποιοτική υπεροχή
Καταλήγοντας ο Αρχιπλοίαρχος Ευθύμιος Μικρός (ΠΝ) τόνισε με έμφαση: « Eχω την τύχη και την τιμή να έχω κάνει 3 βολές αυτού του είδους στην καριέρα μου. Ο δύο από αυτές μάλιστα έγιναν από εκσυγχρονισμένες φρεγάτες «S».
Ο κόσμος απέδωσε εκεί δυνατός πάντα με ψυχραιμία.
Απαιτήθηκε όμως πρωτοπόρος σκέψη από το ΠΝ και θάρρος για να υλοποιηθεί.
Ήταν πολύ σημαντικό να δει το ίδιο το προσωπικό ότι έχει άμυνα στα πλοία του που λειτουργεί.
Μέτα τις βολές αυτές το ηθικό απογειώθηκε στα πληρώματα»!
Θεωρούμε ότι σε αυτά τα λόγια του Διοικητή της Διοικήσεως Φρεγατών, βρίσκεται η ουσία της ποιοτικής υπεροχής όχι μόνο των πλοίων με τα οπλικά τους συστήματα αλλά κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού του Στόλου.
Η παντελής απουσία αντίστοιχης δοκιμής από το Τουρκικό Ναυτικό όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί άμεση επιβεβαίωση ότι η διαφορά επιπέδου και νοοτροπίας είναι μεγάλη..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου