Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Παπανδρέου προς Παπαρήγα: “Είσαι κοινή συκοφάντης”

«Κοινή συκοφάντη» που «υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας με εικοτολογίες που βλάπτουν και έχει καταστεί ο καλύτερος προπαγανδιστής του πιο ακραιφνούς κεμαλιστή στρατηγού του βαθέος κράτους της Τουρκίας» χαρακτήρισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός την Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή.
Μιλώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων και απαντώντας στη θέση της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ περί ύπαρξης θέματος υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο, ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται θέμα, λέγοντας ότι ο ίδιος πιστεύει στο χτίσιμο μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γείτονα χώρα.

«Ο τρόπος που απαντήσατε και οι χαρακτηρισμοί σας επιβεβαιώνουν ότι σας έχουμε πιάσει στα "πράσα" κι ότι αυτά που λέμε δεν είναι θεωρίες», απάντησε δευτερολογώντας η κ. Παπαρήγα και ρώτησε την κυβέρνηση γιατί δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Νταβούτογλου (για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο Αιγαίο). 

"Ούτε ΚΥΠατζήδες έχουμε χρηματίσει για να βλέπουμε συνωμοσίες, αλλά βλέπουμε αυτό που είναι καθαρό. Έχετε ασκήσει ποτέ κριτική στο ΝΑΤΟ, να βάλει στη θέση της την Τουρκία;", πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον ενδεχόμενο συμβιβασμού η κ. Παπαρήγα ρώτησε, αν θα υπηρετεί την καλή γειτονία ή τις πολυεθνικές του πετρελαίου και σημείωσε: "Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά μας ενδιαφέρει τι είδους ειρήνη θα υπάρχει".

-Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και θέλουμε με τον τρόπο αυτό να ασκήσουμε πίεση, έκλεισε η κ. Παπαρήγα, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση του κόμματός της συναρτάται με τον εξωτερικό προσανατολισμό της Ελλάδας, με καταγγελία του ΝΑΤΟ και της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Καλώντας τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, «να εμπιστευθεί την κοινή λογική, αντί να σκέφτεται παράλογα και με παρανοήσεις» ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου, που επικαλείται η κ. Παπαρήγα.

-Είναι κάτι που το λέτε μόνον εσείς. Ποια εμπιστοσύνη να έχουμε εμείς σε εσάς για διάλογο; Εμείς διαψεύδουμε όπου χρειάζεται και δεν «τσιμπάμε» με τη δήλωση κάθε ξένου αξιωματούχου.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κι από εκεί και πέρα, χωρίς να δημιουργούμε εντυπώσεις, δεν μπορούμε να μη συνεχίσουμε τις έρευνες για το τι υπάρχει στο υπέδαφος.

Κατηγορώντας την κ. Παπαρήγα για εύκολη ρητορική στο θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, επισήμανε ότι οι κομμουνιστές παλαιότερα μιλούσαν για τεχνητή αντιπαλότητα Ελλάδας και Τουρκίας και κατέληξε:

«Τώρα ξεπέφτετε καλλιεργώντας εθνικιστικές φοβίες. 

Πού τα είδατε αυτά; 
Με τις θεωρίες συνωμοσίας έχετε καταντήσει ο καλύτερος προπαγανδιστής των πιο ακραίων τουρκικών θέσεων, του πιο ακραιφνούς κεμαλιστή στρατηγού του βαθέως κράτους της Τουρκίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: