Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Όσα δεν γράφτηκαν στις ανακοινώσεις για τις κρίσεις.




Το πιο ενδιαφέρον στις κρίσεις είναι αυτά που δεν ανακοινώνονται. Ποιος στήριξε ποιον, ποιος άφησε ακάλυπτο ποιον,τι ισορροπίες υπήρξαν για τη προαγαγωγή ή την αποστρατεία κάποιου άλλου.

Μπορεί να μην είχαμε κρίεσει Αρχηγών Γενικών Επιτελείων,ωστόσο και αυτές οι κρίσεις έχουν τα θέματά τους.


Η Πολεμική Αεροπορία έχει το πιο "καυτό ζήτημα" να λύσει για τις κρίσεις. 

Οι συζητήσεις και πριν αλλά και μετά από τις ανακοινώσεις των ονομάτων όσων αποστρατεύονται και όσων παραμένουν και προάγονται,είχαν να κάνουν με την τύχη του μέχρι πριν από λίγα 24ωρα διευθυντή του Στρατιωτικού Γρφείου του ΥΕΘΑ ,ταξίαρχου Σάκη Παπανικολάου. "Θα τον κάνει υποπτέραρχο και υπαρχηγό ΓΕΑ",επέμεναν πηγές από το ΓΕΑ.

"Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα",αντέτειναν κατηγορηματικά πηγές από το ΥΕΘΑ. Γίνεται μάχη ,με τους αντιπάλους του ταξίαρχου να έχουν μάλλον το πάνω χέρι και όλα να δείχνουν ότι ο Σ.Παπανικολάου δεν θα τοποθετηθεί στη θέση του υπαρχηγού ΓΕΑ. Υπάρχει περίπτωση να αποστρατευτεί ο επανελθών στην ενέργεια από τον Ε.Βενιζέλο; Δύσκολο,αλλά όχι και απίθανο.

Στη ΠΑ συζητήθηκε αρκετά η απόφαση αποστρατείας του υποπτέραρχου Χρήστου Χαρίτου,τον οποίο τα προγνωστικά τον ήθελαν να παραμένει στη θέση του. Οι συζητήσεις -όπως και τα προγνωστικά- προκλήθηκαν από τη πολύ καλή -φιλική θα λέγαμε- σχέση που έχει ο υποπτέραρχος με τον Α/ΓΕΑ Βασίλη Κλόκοζα. Πέρσι είχε δώσει μάχη για να παραμείνει στην ΠΑ ο Χαρίτος,φέτος δεν κατάφερε να τον διατηρήσει.

Κι αν ο Α/ΓΕΑ "ηττήθηκε" στη περίπτωση Χαρίτου, το ίδιο έγινε και με τον Α/ΓΕΕΘΑ Γιάννη Γιάγκο, ο οποίος είδε τον κουμπάρο του Γιώργο Δούμου να αποστρατεύεται. Το ερώτημα βέβαια που σωστά έθεσε έμπειρος αεροπόρος είναι αν πράγματι οι δύο αρχηγοί "προέταξαν τα στήθη τους". "Σ΄αυτό το επίπεδο πλέον φιλίες και κουμπαριές δεν μετράνε και πολλές φορές αποτελούν βάρος για τους Αρχηγούς", είπε και μάλλον έχει δίκιο.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ πάντως κατόρθωσε να διατηρήσει έναν από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται περισσότερο,το Χρήστο Βαίτση.

Στη μονομαχία Ατματζάκη-Τσαντηράκη, κέρδισε ο δεύτερος, που θα πάρει και τη θέση του πρώτου στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Κι αν όλα κυλήσουν ομαλά,θα είναι πιθανότατα και ο επόμενος Α/ΓΕΑ.


Στο ΠΝ αλλάζουν Αρχηγό Στόλου. Ο αντιναύαρχος Γιώργος Δημητριάδης αποχωρεί και δεν τον διαδέχεται ο αντιναύαρχος Ιωάννης Ορφανός,ο οποίος επίσης φεύγει ,αλλά ο Παναγιώτης Ευσταθίου.

Στο Στρατό Ξηράς, έφυγαν τέσσερις αντιστράτηγοι (Παπαδάκης,Ξιφαράς,Θεοφανίδης,Μπασδάνης) ,παρέμεινε ο Δημήτρης Λυμπέρης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: