Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τα υποβρύχια, οι κραυγές, και οι «απόρρητες» φωτογραφίες

 

Οι αποκλειστικές φωτογραφίες των υποβρυχίων όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ» φαίνεται πως ενόχλησαν πολλούς.

Το θέμα έφθασε μέχρι την Βουλή των Ελλήνων, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ), Γιώργος Καρατζαφέρης, κατέθεσε ερώτηση για το θέμα στο Κοινοβούλιο.

Σε πείσμα των «κραυγών» που ακούγονται από το πρωί σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, καμία απολύτως φωτογραφία δεν παρουσιάζει διαβαθμισμένα μέρη των σκαφών, ούτε άλλωστε περιέχει απόρρητα στοιχεία που θα χρησίμευαν στους γείτονες...

Πως θα μπορούσε άλλωστε; 

Οι φωτογραφίες καλύπτουν το μηχανοστάσιο, τους διαδρόμους, τις ενδιαιτήσεις και παρέχουν γενικές απόψεις άλλων διαμερισμάτων των σκαφών, που είναι πανομοιότυπα με αυτά των έξι υποβρυχίων του ιδίου τύπου που κατασκευάζει η Τουρκία

Όλοι όσοι φωνάζουν από το πρωί ξέχασαν ότι και οι Τούρκοι, προσφάτως, έλαβαν την απόφαση προμήθειας υποβρυχίων του ιδίου τύπου; 

Επιπρόσθετα, όλοι όσοι φωνάζουν καλό θα ήταν να προμηθευτούν τα διαφημιστικά φυλλάδια των εταιριών που ναυπηγούν τα υποβρύχια και κατασκευάζουν τα συστήματά τους, ώστε να διαπιστώσουν ότι τέτοιου είδους φωτογραφίες – καλλιτεχνικές απεικονίσεις και πολύ περισσότερα τεχνικά στοιχεία, αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Ευαίσθητα σημεία ΔΕΝ παρουσιάζονται, ενώ οι οθόνες στο κέντρο πληροφοριών μάχης είναι καλυμμένες, όπως επίσης και οι προπέλες των σκαφών, κάτι το οποίο από μόνο του αποδεικνύει ότι βασική μέριμνα δεν ήταν ο φθηνός εντυπωσιασμός, αλλά η σε κάθε περίπτωση προστασία της εθνικής ασφάλειας

Βέβαια δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε την έλλειψη οποιαδήποτε αντίδρασης όταν το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» βρισκόταν επί μήνες στο synchrolift στο Κίελο με την προπέλα του εκτεθειμένη σε κοινή θέα!

Παράλληλα, δεν μπορούμε παρά να διατυπώσουμε τις σκέψεις που κάνουμε μελετώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί:

Φοβούμαστε πως το πρόβλημα που ανέκυψε δεν σχετίζεται τόσο με την... εθνική ασφάλεια, αλλά περισσότερο με το γεγονός ότι μέσω των φωτογραφιών, οι Έλληνες πολίτες μπορούν πλέον να δουν, με τα ίδια τους τα μάτια, που πήγαν τα χρήματα τους και να διαβεβαιωθούν ότι παρά την καταιγίδα των αποκαλύψεων για παράνομες πληρωμές σε σχέση με την ανάθεση των αρχικών συμβάσεων, τα υποβρύχια Type 214 και Type 209/1200 AIP (Air Independent Propulsion / Σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης),  
ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΙΣ ΕΝ ΠΛΩ ΔΟΚΙΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

Να διαπιστώσουν δηλαδή, ότι ανεξάρτητα από τις συμφωνίες που συνάφθηκαν πριν δέκα χρόνια (τα ελληνικά ΜΜΕ μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν τον όγκο των «ατασθαλιών» στην ανάθεση των αρχικών συμβάσεων) τα υποβρύχια υπάρχουν, και σύντομα θα ενταχθούν στο ΠΝ, αναβαθμίζοντας δραματικά τις ικανότητες του να υπερασπισθεί το Αρχιπέλαγος, αλλά και την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) όταν – κι εάν – αυτή ανακηρυχτεί.

Μέχρι ποιό σημείο θα φθάσει αλήθεια η απαξίωση ενός οπλικού συστήματος που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το κορυφαίο στην κλάση του ώστε να εξυπηρετήσουν άσχετους με την εθνική άμυνα στόχους;

Ακόμα χειρότερα, είναι λυπηρό φαινόμενο πολιτικά κόμματα να πέφτουν θύματα αυτής της προπαγανδιστικής λογικής, ιδιαίτερα δε όταν εμφανίζονται να πρεσβεύουν τον πατριωτισμό και την αγάπη προς την πατρίδα. 

Εκτός και αν το συγκεκριμένο ζήτημα εξυπηρετεί και πολιτικούς στόχους, όπως για παράδειγμα τη συσπείρωση των ψηφοφόρων εν όψει εκλογών, όπως πολλοί... στοιχηματίζουν.

Είναι αυτονόητο το ότι δικαιούμαστε όλοι να διατηρούμε τις επιφυλάξεις και την αγανάκτησή μας για τις διαδικασίες προμήθειας των υποβρυχίων πριν δέκα χρόνια, στη βάση όλων των αποκαλύψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Γεγονός είναι όμως επίσης, ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν αλλάξει σελίδα τελώντας υπό νέα ιδιοκτησία και διοίκηση, ενώ η ολοκλήρωση του έργου όπως αποδεικνύεται και από το ρεπορτάζ πλέον βαίνει ομαλά.

Γεγονός είναι επίσης ότι, αφού πληρώθηκαν από τον κόπο του ελληνικού λαού, τα υποβρύχια Type 214 αξίζουν μιας καλύτερης υποδοχής, ως τα εργαλεία μέσα από τα οποία ο ελληνισμός θα παραμείνει παρών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: