Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές το νέο αποβατικό σκάφος Ç-151 του τουρκικού Ναυτικού (βίντεο)


Μέσα στις επόμενες ημέρες το τουρκικό ναυπηγείο ADIK πρόκειται να ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές του πρώτου από τα συνολικά οκτώ νέα ταχέα αποβατικά σκάφη των 80 μέτρων που ναυπηγεί αυτήν την περίοδο για το τουρκικό Ναυτικό. 

Τα πλοία είχαν παραγγελθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν στα μέσα του 2009 και μπορούν να μεταφέρουν σημαντικό φορτίο με υψηλή για τα δεδομένα των πλοίων ταχύτητα. 

Με βύθισμα 0,95 στην πλώρη και 2,35 μέτρα στην πρύμνη όταν είναι πλήρες φορτίου, το νέο LCT διαθέτει ικανοποιητική συμπεριφορά και σταθερότητα ακόμα και υπό δυσμενής καιρικές συνθήκες. 

Το εκτόπισμα του πλοίου είναι 1155 τόνοι ενώ το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει φτάνει τους 200 τόνους.

Υπό ορισμένες συνθήκες το ωφέλιμο φορτίο μπορεί να αυξηθεί στους 420 τόνους. Το προωστικό σκεύος του πλοίου αποτελείται από δύο κινητήρες MTU 16V4000 M70 που δίνουν κίνηση σε δύο προπέλες πετυχαίνονται μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων. 

Η εμβέλεια του πλοίου είναι 400 ναυτικά μίλια με πλήρες φορτίο και 90% του αποθέματος καυσίμου.

Το πρώτο πλοίο της νέας κλάσης το Ç-151 καθελκύστηκε με όλες τις τιμές παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στις 2 Οκτωβρίου 2010. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και στην καθέλκυση ενός απλού αποβατικού πλοίου ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν παρόν δηλώνοντας με την παρουσία του την σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση τους στην πολεμική βιομηχανία της χώρας και στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με την εταιρεία ADIK το πρώτο αποβατικό θα παραδοθεί στο τουρκικό κράτος στα τέλη Μαρτίου μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η επιτάχυνση ναυπήγηση των υπολοίπων πλοίων με την παράδοση των τριών που ακολουθούν με ρυθμό ένα ανά τρείς μήνες και των τελευταίων τεσσάρων με ρυθμό ένα ανά δυόμισι μήνες.

Τέλος εντός του 2011 θα υπογραφεί από την ADIK το νέο συμβόλαιο για την ναυπήγηση δύο αρματαγωγών εκτοπίσματος 7125 τόνων.




defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: