Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ο Θάτσι καλεί Τουρκία για επενδύσεις στο Κόσσοβο.

Τη δέσμευση ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε Τούρκους επιχειρηματίες, που προτίθενται να επενδύσουν στο Κόσοβο, ανέλαβε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, μιλώντας σε γεύμα, που παρέθεσε προς τιμήν του η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων Τουρκίας (ΤΟΒΒ), στην Κωνσταντινούπολη. 

   

Ο κ. Θάτσι, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο "Leaders of Change" (Ηγέτες της Αλλαγής), εμφανίστηκε αποφασισμένος να στηρίξει κάθε τουρκική επενδυτική δραστηριότητα στο Κόσοβο.

  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του TOBB και επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου, δήλωσε ότι η διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια αποτελεί στρατηγικό στόχο.

   

Σημείωσε δε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ώθηση στην εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ευημερίας στα Βαλκάνια. "Το κύμα των διαδηλώσεων στην Αφρική ξέσπασε από την αυτοκτονία ενός άνεργου αποφοίτου, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε, το Δεκέμβριο. 


Αυτές οι εξελίξεις απέδειξαν ακόμη μια φορά τη σημασία των επιχειρηματιών. Είναι καθήκον των επιχειρηματιών να προσλαμβάνουν ανθρώπους (ως υπαλλήλους) […] 
Είναι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας να διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χισαρτσικλίογλου.

   

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Τουρκία και το Κόσοβο θα μπορούσαν να υπογράψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, καθώς και μία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης, το συντομότερο δυνατό.

   

Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Κοσόβου, Σαντουλάχ Σιπαχίογλου, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο διμερής όγκος των εμπορικών συναλλαγών, που διαμορφώνεται, σήμερα, στα 300 εκατ. δολάρια, θα μπορούσε να φτάσει το ένα δισ. δολάρια, εάν η Τουρκία και το Κόσοβο υπογράψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.


πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: