Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Κρίσιμοι εξοπλισμοί μένουν πίσω λόγω Μνημονίου


Επείγει η προμήθεια φρεγατών, ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης, μαχητικών αεροσκαφών και οχημάτων ΤΟΜΑ ΒΜΡ3

Το μνημόνιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στην εθνική ασφάλεια, καθώς η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα, που διατηρούν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. 

Πρόκειται για τα εξοπλιστικά που αφορούν τις φρεγάτες, τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης και τα μαχητικά αεροσκάφη σύγχρονης γενιάς. 

Ειδικά στο θέμα των φρεγατών και των ελικοπτέρων, οι γνώστες αναφέρουν ότι οι προμήθειες θα έπρεπε να είχαν γίνει χτες.

Το πρόγραμμα των φρεγατών εγκρίθηκε το 2009 και ήταν το θέμα που εξετάστηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής εταιρείας DCNS (κρατικών συμφερόντων) Patrick Boissier και τον πρέσβη της Γαλλίας Κριστόφ Φαρνό.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει 14 φρεγάτες, αλλά έχει μόνο 12. 

Πολύ σύντομα οι προαναφερόμενες 12 θα γίνουν οκτώ καθώς οι τέσσερις παγιότερες έχουν ζωή μέχρι το 2018. 
0 αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η Ελλάδα να αγοράσει έξι φρεγάτες, οι οποίες σήμερα έχουν γίνει τέσσερις.

Το συνολικό πρόγραμμα θα φτάσει τα 4 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τη Γαλλία για την αγορά φρεγατών, ο υπουργός δήλωσε παλαιότερα στη Βουλή ότι προετοιμάζεται συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και διακρατική συμφωνία-πλαίσιο.

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.
0 σχεδιασμός που υπήρχε προέβλεπε την προμήθεια 15 τέτοιων ελικοπτέρων, καθώς τα υπάρχοντα super puma έχουν αρχίσει να παλιώνουν επικίνδυνα. 

0 προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκατ. και η προμήθεια των ελικοπτέρων κρίνεται επείγουσα, καθώς η Άγκυρα επιμένει να διεκδικεί την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

Πρόσφατα η Ελλάδα απέσυρε τα μαχητικά αεροσκάφη Α-7 λόγω παλαιότητας. 

Η γείτων Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει από το 2010 ένα στόλο 100 μαχητικών F-15, τα οποία θα αρχίσει να παραλαμβάνει το 2015.

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως 40 νέα μαχητικά τα οποία συνδυαζόμενα με τα 30 F-16 (που παρήγγειλε ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος) θα αποτελέσουν αντίβαρο στα τουρκικά F-15. Το πρόγραμμα νέου αεροσκάφους υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ.

Εκκρεμεί επίσης η προμήθεια από τους Ρώσους 420 οχημάτων ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ3 (ύψους 1,3 δισ. ευρώ) που παρήγγειλε η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή

Τόσο για τις φρεγάτες όσο και για τα ρωσικά ΤΟΜΑ ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος σε ανύποπτο χρόνο είχε υπογραμμίσει ότι εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ίσως να υπάρξει επιμήκυνση των πα­ραλαβών, σε καμία περίπτωση όμως αυτές δεν θα μειωθούν.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στο άρθρο 99 για 50 εκατ. ευρώ
ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΑ των δημόσιων οικονομικών της χώρας φαίνεται να πληρώνουν και τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, που απασχολούν 1.000 εργαζόμενους, τα οποία κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007  λόγω προβλημάτων ρευστότητας.

Η τελευταία παραγγελία που υλοποιούσαν  τα συγκεκριμένα ναυπηγεία ήταν η κατασκευή 7 πυραυλακάτων σε συνεργασία με τα ΒΑΕ Systems.

Η ξένη εταιρεία κατήγγειλε πρόσφατα τη σύμβαση, επικαλούμενη την μη καταβολή από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δόσης 50 εκατ. ευρώ  στο πλαίσιο του υλοποιούμενου προγράμματος.

Το αστείο στην προκειμένη υπόθεση είναι ότι το ποσό αυτό, που θα έπρεπε να εκταμιευθεί από το Υπουργείο Οικονομικών δεν δόθηκε εξαιτίας ταμειακής στενότητας.

Στην υπόθεση παρενέβη το Υπουργείο Άμυνας, για να δοθούν τα χρήματα, αλλά τα άδεια ταμεία του κράτους δεν το επέτρεψαν .

Να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες τα  Ναυπηγεία Ελευσίνας πληρώνουν με προ­καταβολές και έναντι τους μισθούς των εργαζομένων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: